БНБ посочи къде удря бомбата на инфлацията

Ще се увеличи кредитирането

БНБ посочи къде удря бомбата на инфлацията | StandartNews.com

Инфлацията ще продължи да се повишава през първата половина на 2022 г. Причините за продължаващия ръст на потребителските цени са свързани със същественото поскъпване на енергийните суровини в края на 2021 г., както и допусканията за продължаващ растеж на верижна база на цените на някои от тях в началото на годината.

Това се посочва в икономическия доклад на Българската народна банка за четвъртото тримесечие на миналата година. Тъй като той е подготвян по-рано, в него не са заложени отраженията от конфликта Русия-Украйна. 

Нарастването на международните цени на храните и увеличението на разходите за труд на единица продукция също се нареждат сред факторите с проинфлационно влияние, според експертите на БНБ. По подкомпоненти на хармонизирания индекс на потребителските цени най-голям принос за инфлацията през първото полугодие на 2022 г. се очаква да имат групите на услугите и на храните. 

През първото и второто тримесечие на 2022 г. институцията прогнозира запазване на ръста на външното търсене на български стоки и услуги, като се очаква темпът постепенно да се забави спрямо наблюдавания през последното тримесечие на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. се очаква и запазване на тенденцията към постепенно

забавяне на растежа на депозитите на годишна база.

Предвижданото забавяне в темпа на нарастване на частното потребление в реално изражение ще ограничава и растежа на кредита, се посочва в икономическия доклад на БНБ.

Същевременно все още ниските лихвени проценти по кредитите в съчетание с прогнозираната висока инфлация при потребителските цени и запазването на очакванията за продължаващо повишение на цените на жилищата ще стимулират търсенето на кредити от страна на домакинствата, прогнозират от централната банка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай