Вторник,

БНБ посочи къде удря бомбата на инфлацията

От: Редактор -
9803
БНБ посочи къде удря бомбата на инфлацията
A
A
A

Инфлацията ще продължи да се повишава през първата половина на 2022 г. Причините за продължаващия ръст на потребителските цени са свързани със същественото поскъпване на енергийните суровини в края на 2021 г., както и допусканията за продължаващ растеж на верижна база на цените на някои от тях в началото на годината.

Това се посочва в икономическия доклад на Българската народна банка за четвъртото тримесечие на миналата година. Тъй като той е подготвян по-рано, в него не са заложени отраженията от конфликта Русия-Украйна. 

Нарастването на международните цени на храните и увеличението на разходите за труд на единица продукция също се нареждат сред факторите с проинфлационно влияние, според експертите на БНБ. По подкомпоненти на хармонизирания индекс на потребителските цени най-голям принос за инфлацията през първото полугодие на 2022 г. се очаква да имат групите на услугите и на храните. 

През първото и второто тримесечие на 2022 г. институцията прогнозира запазване на ръста на външното търсене на български стоки и услуги, като се очаква темпът постепенно да се забави спрямо наблюдавания през последното тримесечие на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. се очаква и запазване на тенденцията към постепенно

забавяне на растежа на депозитите на годишна база.

Предвижданото забавяне в темпа на нарастване на частното потребление в реално изражение ще ограничава и растежа на кредита, се посочва в икономическия доклад на БНБ.

Същевременно все още ниските лихвени проценти по кредитите в съчетание с прогнозираната висока инфлация при потребителските цени и запазването на очакванията за продължаващо повишение на цените на жилищата ще стимулират търсенето на кредити от страна на домакинствата, прогнозират от централната банка.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com