Бизнесът търси Илон Мъск в училищата

Мениджъри на големи компании влизат в час, за да агитират за избор на професия

Бизнесът търси Илон Мъск в училищата | StandartNews.com

Проблемът с липсата на работна ръка отдавна мъчи бизнеса у нас. Как да бъде решен той, обсъждаха на форум в Пловдив.

Едно от предложенията е основното училище в село Бенковски да бъде превърнато в средно професионално училище, за да може  да захранва с кадри предприятията от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Индустриалната зона в община Марица всъщност е най-голямата подзона на ТИЗ. А идеята може да се превърне в реалност, само ако държавата подаде ръка, стана ясно на форума, организиран от бизнеса в икономическата зона, пише "Марица".

„Ние просто искаме по-високо темпо в българското професионално образование и се опитваме да помогнем“, обясни инж. Пламен Панчев, изп.директор на ТИЗ.

На форума присъстваха президентът Румен Радев, министърът на икономиката Никола Стоянов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, кметът Здравко Димитров, шефът на РУО Антоанета Пакова и мениджъри на големи компании. 

Бизнесът в Пловдив: Търсим Илон Мъск на Балканите

Бизнесът от ТИЗ вече се е нагърбил с нова, непривична задача – да обяснява на деца и родители, че работата в завод не е нито мръсна, нито тежка и че в индустрията може да се гради успешна и добре платена кариера. Само с думи обаче не става. Много компании като „Либхер Хаусгерете Марица“ отвориха халетата си за организирани посещения на ученици, при това малки – от 5 и 6 клас, придружени от родители, за да могат да направят професионално кариерно ориентиране отрано. Компанията бе първата в ТИЗ, която преди 12 години отвори свой обучителен център, напомни Красимир Кирков, мениджър Управление на човешки ресурси. Идеята обаче не е всяка фирма да бори проблема сама за себе си, категоричен е той. 

Бизнесът в Пловдив: Търсим Илон Мъск на Балканите

Хората от бизнеса са стигнали до извода, че кариерното ориентиране на младите хора трябва да започне от ранна възраст. Родителите са много важни в този процес, тъй като пряко влияят върху нагласите на подрастващите.

„BTL Индъстрийз“- производителят на медицинска апаратура, заедно със съмишленици и приятели създадоха Сдружение Будител и мениджъри започнаха да влизат в часовете на ученици от 6 до 12 клас, за да си говорят непринудено и без притеснение за професии и кариера. „Имахме интересен опит. Попитахме няколко младежи кои са предпочитаните професии за тях и получихме изумителни отговори. Топ три се състоеше от инфлуенсър, футболист и журналист“, посочи Георги Петков, изп. директор на компанията. А ние търсим следващият Илон Мъск на Балканите,  отбеляза мениджърът. Подобен опит имат и от „Сенсата технолоджи“, които са сред големите работодатели с над 4500 души служители, от които поне 400 инженери, заети с развойна дейност. От началото на годината сме имали поне десет посещения на ученици, а компанията има споразумение и за дуално обучение.

Главният изп.директор на Холдинг КЦМ 2000 Румен Цонев разказа накратко как от години работят в тясно сътрудничество с професионална гимназия в Асеновград.  

Големите компании с бази в индустриалната зона от години страдат от липсата на персонал. Непрекъснато сме изправени пред две предизвикателства – да намерим хора и да ги задържим за дълго, обобщи Мартин Гънчевски, мениджър в „Шнайдер електрик“. В България от години технологиите във фирмите изпреварват образователния процес, допълни и Атанас Рогачев, основателят на „Атаро Клима“. Според него много от българските компании вече са модернизирани над средноевропейското ниво и това налага и бързо преориентиране на учебните програми. 

Ние съсипахме една силна професионална система за обучение, но вие я връщате с нови, по-ефективни форми и методи, обърна се към бизнеса президентът Румен Радев. А ролята на държавата е да е по-гъвкава по отношение на природо-математическите и технологичните специалности като всеки региона сам да решава как да ги развива и да се дадат повече правомощия на бизнеса в професионалното обучение, смята той.

В отговор министърът на икономиката Никола Стоянов съобщи, че министерството разработва Национална концепция за дуално обучение. Документът е ползвал за база изследване на чуждия опит - австрийски и швейцарски, и традициите в България за професионално обучение. Стоянов обаче допълни, че към момента само 89 компании са заявили интерес да обучават едва 936 ученици. 

Бизнесът в Пловдив: Търсим Илон Мъск на Балканите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай