Вторник,

Бизнесът остро към политиците: Стига популизъм, средата се влошава

От: стандарт -
180
Бизнесът остро към политиците: Стига популизъм, средата се влошава
A
A
A

Бизнес средата у нас се влоши допълнително, каза пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Настояваме за свикване на Националния икономически съвет, допълни той.За месец август на пазара на електроенергия ден напред България е с втората най-висока цена, за септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша, уточни Васил Велев.

Цената на тока за бизнеса на борсата в единия от дните е била близо три пъти по-висока от прогнозната пазарна цена на КЕВР, 270 лева е струвал мегаватчас усреднено за цяла седмица, поясни Велев.

Искаме равни условия с останалите бизнеси в Европа, такива равни условия не получаваме, подчерта той.

„Над определен праг в Европа се компенсират бизнесите. При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното“

„Новите политици в „Марица Изток“ обясняват как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва“, коментира Велев.Трябва да има цялостен план за прехода, посочи той и очерта варианти за замяната на въглищните индустрии с фотоволтаици.

Според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, ако Планът за възстановяване продължава да се бави.

„Малко бодро е изказването - няма риск от загуба. Има риск.“Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а влизат на пазара на труда такива, които са двойно по-малки по численост, заяви Васил Велев по повод опасенията от загуба на работни места при закриването на въглищните индустрии.

„Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 000 души на пазара на труда. Няма проблем за хората. Хората няма да стигнат.“


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията