Бизнес в Хонконг се стартира за 24 часа

Няма ДДС и налози върху печалбата и недвижимите имоти

Бизнес в Хонконг се стартира за 24 часа | StandartNews.com

Да започнеш бизнес в Хонконг е изключително лесно и изобщо не е нужно да знаеш китайски. Фирма може да се регистрира без особени формалности само за 24 часа. Няма ограничения по отношение на нейния капитал, но за да успее, задължително трябва да намери добри партньори на място. Това обясни Стивън Уонг, регионален директор на Съвета за търговия на Хонконг. Допълнително улеснение за чуждестранните предприемачи, които искат да правят бизнес там, е, че в страната има два официални езика - китайски и английски. Така че контактите с администрацията са улеснени максимално. Хонконг има сключени споразумения за избягване на двойното данъчно облагане с 30 страни по света, а арбитражните решения, които се взимат там, се признават в 140 държави. Не случайно икономиката на острова е получила признание като най-свободната в света няколко години подред. В същото време позиционирането в Хонконг отваря широко вратите за търговия в цяла Азия. Допълнителен плюс е и фактът, че няма мита при внос на стоки, в това число на вино и различни видови храни. ДДС също няма, както и данък върху печалбата и налог върху притежаваните недвижими имоти. При внос има по-строги правила най-вече към фармацевтичните продукти. По отношение на останалите се изисква само спазване на наредбите за етикетиране. Върху храните трябва да е посочено какво точно съдържат и то да отговаря на реалното съдържание, коментира Линда Лий, специален представител на Хонконг за икономиката и търговията в Европейския съюз.

ко смяташ да шмекеруваш обаче, изобщо не трябва да се захващаш с Хонконг. Местните жители са изключително чувствителни по отношение на качеството на предлаганата стока и откровените отношения между доставчици и клиенти. Хонконг се смята и за мястото с най-ниска степен на корупция сред администрацията в цяла Азия. Ако веднъж изгубиш доверието на хората, просто ще бъдеш забравен, казва Линда Лий.

Излизането на пазара в Хонконг е трамплин към вътрешността на Азия. Хонконг е в партньорство с континенталната част посредством пакт за свободна търговия. Така стоките, които влизат в Хонконг, могат безпрепятствено да се разпространяват и в останалата част на Азия, без допълнително облагане с такси.

Внасяме копчета, изнасяме дрехи

България внася от Хонконг големи количества копчета, а сред основните стоки, които изнася за там, са текстил и дрехи. Разменяме си и електроника и полупроводници. В Хонконг се внасят и български часовници, докато оттам към нашата страна влизат основно стоки, свързани с телекомуникациите. Въпреки че търговията между Хонконг и България се е увеличила с 30% за година, тя остава на изключително ниско ниво. Страната ни е на последно място сред европейските държави по стокообмен с Хонконг. Последните данни за двустранната търговия показват, че общият й обем е 65 млн. евро, но представлява едва 0,009 на сто от общия стокообмен. Основните продукти, които Хонконг внася от ЕС, са телекомуникационно оборудване, перли, скъпоценни и полускъпоценни камъни, неелектрически мотори и двигатели, дрехи и обувки, чанти, аксесоари за пътуване, бижута, златни и сребърни украшения, както и алкохол.

Познаваме Македония, но не и България

Линда Лий, специален представител на Хонконг за икономиката и търговията в ЕС

- Г-жо Лий, какви са българските стоки, които предизвикват интерес в Хонконг?

- За съжаление в Хонконг се знае много малко за България и стоките, които бихте могли да представите. Тук ние разбрахме, че имате много добри продукти на козметичната промишленост, които съдържат българска роза. Лично аз пробвах крем за ръце с розово масло и ми хареса много. Купих си два, които ще занеса у дома. Но в Хонконг не мога да намеря този продукт, а съм сигурна, че ще има интерес към него. Същото се отнася и до различните храни. Мои колеги останаха много впечатлени от българския мед, вината ви също се приемат добре на пазара ни.

- Каква според вас е причината България да не присъства осезаемо на вашия пазар?

- Предполагам, че е въпрос на маркетинг. Страната и бизнесмените трябва да се представят пред потенциални клиенти. Има множество изложения, които се провеждат в Хонконг и са перфектното място за среща между българските бизнесмени и местните им колеги. Важно е да имаш добър партньор на място, в противен случай трудно ще успееш да пробиеш. Не е нужно дори да наемаш щанд на изложението, а просто да го посетиш, за да се запознаеш с хората, с фирмите и да изградиш бизнес контакти.

- Възможно ли е голямото разстояние между България и Хонконг да е причината за слабата търговия между двете държави?

- Това не е проблем за Македония и Сърбия например. Не мисля, че въпросът е в разстоянието, защото у нас Македония е позната с различни продукти, докато България - не. Сигурна съм, че имате какво да предложите. Пазарът на Хонконг е изключително отворен към всичко. Не е задължително да се предлагат големи количества от определен продукт. Може например да се предложи малка серия вино, която няма да се продава в супермаркетите, а ще захранва бутикови ресторанти или магазини за ценители. За всяко нещо има място, само трябва да се потърси и да се спазва постоянно високо качество.

Държавна помощ за покупка на жилище

Хората, които искат да си купят дом в Хонконг, получават държавна подкрепа. Около половината от местните живеят в домове, които са платени с помощта на субсидии от властите, или са в обществени жилища под наем. Обучението е безплатно до 12-и клас, а почти 70% от младежите продължават обучението си в колеж или университет. Максималните удръжки върху заплатата на работниците достигат 15%. Над 70 от 100-те най-големи банки в света имат офиси в Хонконг. Градът е и център на изящните изкуства. Той има специална програма за насърчаването им, което е привлякло над 190 000 майстори в областта на дизайна на бижута и дрехи, изобразителното изкуство, реклама, архитектура, както и музика и сценични изкуства. Правителството непрекъснато насърчава изкуството чрез допълнителни фондове. Единият е в размер на над 19 млн., а другият - близо 39 млн. щатски долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай