Биковете се готвят за зелени поля

Доларът поевтинява, акциите и златото отново нагоре

Биковете се готвят за зелени поля | StandartNews.com

Изминалата седмица беше много положителна за глобалните пазари на акции, като че ли потвърждавайки, че спадът от януари е приключил. Няколкото поредни възходящи сесии все още не успяват да изведат борсовите индекси в Европа и САЩ до върховете от края на миналата и началото на тази година, но мнозина анализатори са склонни да твърдят, че разпродажбите вече са зад гърба ни. Напълно възможно е тази теза да се потвърди. Особено след като в четвъртък видяхме доста негативен старт на американската сесия след лоши данни за продажбите на дребно и молбите за помощи за безработица, който в последствие обаче се обърна рязко и индексите затвориха отново на зелена територия. Повод затова се намери в печалбите на някои компании, които надхвърлиха очакванията. Но така или иначе, изводът за възвръщане на позитивизма е очевиден, щом пазарът е склонен да пренебрегне лошите новини, а не да ги ползва като основание за усилване на разпродажбите.

 

В петък данните за БВП през четвъртото тримесечие на 2013 г. от водещите страни в еврозоната излязоха по-добри от прогнозите на анализаторите. Което даде силен импулс на акциите в Европа и особено на еврото, тъй като намалява възможността Европейската централна банка да се принуди да разхлабва още монетарната си политика, за да стимулира икономиката. Налице са доста сигнали за излизане от кризата на "болната" Южна Европа, което се отрази отчетливо и от пазарите на държавни облигации. Надбавката, която инвеститорите изискват като доходност над германските държавни облигации от страните от Южна Европа, като Италия, Испания и други, се понижи до под 2%, а доходността им като цяло се понижава до няколкогодишни дъна.

 

Не така позитивни са тенденциите за Азия и особено Япония, където акциите затвориха седмицата отново на червено. И изглежда са на път да продължат низходящата си корекция отвъд дъното от началото на месеца, когато за момент спадът от върха от края на 2013 г. достигна близо 15%.

 

На валутните пазари доларът е под натиск от страна на еврото и особено от британската лира, която достигна най-високите си стойности за последните близо три години - над 1,67 долара. Пътят за поевтиняване на долара в тези основни кросове изглежда все по-открит, като съвсем скоро можем да видим нива от 1,70 и 1,40 долара, съответно за паунд и евро.
В основна тема на пазарите през последните дни се превърна златото. Цената на ценния метал надхвърли 1300 долара, което е най-високата му стойност от повече от три месеца. Седмичното му поскъпване достигна 3,5%, което е най-доброто му представяне от октомври миналата година насам. Засега това поскъпване не изглежда като фундаментално обусловено от търсене от страна на големи купувачи, а по-скоро е ефект от затваряне на къси позиции. Съвсем скоро може да станем свидетели на ново активизиране на продавачите, тъй като зоната 1350-1400 долара изглежда доста атрактивно за заемане на къси позиции.

 

Най-скучно в последните дни е на пазара на петрол. Минималните ценови изменения се дължат на постигнатия баланс между малко по-лошите икономически данни от САЩ, от една страна, и поевтиняващия долар, поскъпващите акции и информациите за проблеми с доставките от страни като Либия и Ангола - от друга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай