Бикът атакува, петролът потъва

Бикът атакува, петролът потъва | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант

ИП "Бул Тренд Брокеридж"

В последните дни ставаме свидетели на бързо възстановяване на цените на глобалните акции след няколко поредни седмици на масирани разпродажби. Инвеститорите изоставиха поне временно страховете си за забавянето на глобалната икономика и затягането на монетарната политика от страна на Федералния резерв и този път решиха да се облегнат на позитивните новини. Повишават се очакванията, че Европейската централна банка ще предприеме нови агресивни мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната. ЕЦБ вече излезе на пазара на обезпечени облигации, но този пазар е твърде малък в Европа, за да окаже интервенцията на ЕЦБ съществено влияние върху икономиката. Това, което стимулира покупките на европейски, а и глобални акции, по-скоро бяха появилите се информации, че централните банкери на еврозоната разглеждат сериозно възможността за изкупуване на корпоративни облигации, като имат намерение да вземат решение по въпроса още през декември, докато реалните покупки на пазара на корпоративни дългови книжа се очаква да започнат в началото на следващата година.

Освен повишените очаквания за стимули от страна на ЕЦБ започна активно да се спекулира и с това, че ФЕД няма да бърза да изтегля подкрепата си за икономиката на САЩ. Един от членовете на Федералния резерв - Джеймс Булард от поделението в Сейнт Луис, заяви наскоро, че трябва да се обмисли продължаване на програмата за изкупуване на активи, известна като количествени улеснения. Това пък даде повод на някои анализатори, като тези на "Мерил Линч", да прогнозират нов, четвърти етап на количествените улеснения в случай, че американските акции поевтинеят с още 10% от достигнатия в средата на месеца локален минимум. Така ФЕД реагира на последните по-значими низходящи корекции на американския борсов пазар - 11% през 2010 година и 16% през 2011 година.

През седмицата видяхме и някои много добри макроикономически данни от Китай, които също успокоиха инвеститорите, които считаха, че китайската икономика се забавя и това ще се окаже спънка за глобалния икономически растеж.
Другият основен фактор за засилените покупки на акции е силният корпоративен сезон в САЩ. Прогнозите за приходите на "Apple" надхвърлиха очакванията на анализаторите и поведоха позитивна вълна от корпоративни резултати. Около 79% от компаниите в широкия американски борсов индекс S&P 500, които публикува тримесечни резултати, изненадаха с по-добри печалби от прогнозните, а 61% надхвърлиха очакванията за продажбите си.

Два пазара, които остават встрани от тенденциите, са руският и бразилският. Акциите в Русия, представени от индекса RTS, бранеха известно време ключова ценова подкрепа около 1050 пункта, но през последната седмица не издържаха на натиска от обезценяващата се главоломно рубла, поевтиняващия петрол и бягството на чуждестранни капитали. Бразилия е изцяло подвластна на изборите за президент, чийто втори тур бе вчера. Разпродавайки иначе много евтините бразилски акции, инвеститорите отново изразиха опасенията си, че Дилма Русеф може да запази поста си и да продължи антипазарните си политики и тежката държавна намеса в най-голямата борсова компания, която е държавна - петролния гигант "Петробрас". В случай, че нейният съперник Аесио Невес, който е много популярен сред бизнес средите, спечели, ще видим много бързо и силно поскъпване на фондовата борса в Сао Пауло. В противен случай негативизмът ще продължи в краткосрочен план, но средносрочните и дългосрочните перспективи пред бразилските акции са обещаващи.

За разлика от пазара на акции основни борсово-търгуваните стоки като петрол, злато, сребро, никел и други имаха негативна седмица. И докато златото и среброто напоследък все пак показват някакви признаци на формиране на база за възходящо движение, петролът и никелът продължават да са неспособни да спрат потъването си и са се насочили към нови дъна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай