Понеделник,

Безвъзмездна финансова помощ за малки фирми

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея, каза министър Караниколов

Всички питат за безвъзмездни средства, съм длъжен да уточня - ще има и такива. Ще се помага на физически, микро- и малки и средни предприятия. Средствата ще идват по оперативни програми". Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за Нова тв.

ВИЖ ОЩЕ: Кре­ди­ти без лих­ва сре­щу тру­дов до­го­вор

Спасяването на човешките животи в момента е най-важното нещо, категоричен бе Караниколов. Много тежка криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея, каза още министърът. Той е сигурен, че колкото по-дълго продължи кризата, толкова по-тежко ще е отражението й върху икономиката ни.

Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Досега, когато започваше някаква криза, тя бе в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месец. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 година или в средата на 2021 година, направи анализа си Караниколов. И предупреди, че сега говорим за икономическа криза, но ще дойде и социална.  И то не толкова заради извънредни мерки в България.

Министърът е разговарял с представители на бизнеса, които са го уверили, че са осигурили защитно облекло за работниците. Проблемът пред тях са спрените поръчки от европейски страни, в които има криза. Според Караниколов ще има сериозен проблем с износа.

"В един момент обаче пазарите ще отворят. И тогава този, който е най-добре подготвен, който си е запазил предприятията и работниците, той ще успее по най-бързия начин да завърти колелото и да възстанови своите поръчки", смята той. "В тази ситуация нещата се менят всеки ден. От тази гледна точка предприехме краткосрочни мерки, които са допустими по закон”, заяви Емил Караниколов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички