БЕХ търси кредитори с роуд шоу в Европа

БЕХ търси кредитори с роуд шоу в Европа | StandartNews.com

От 18 юли "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) започва да представя своята облигационна емисия пред инвеститори от Обединеното кралство и континентална Европа. Да организират роуд шоуто са упълномощени "Джей Пи Морган" (J.P. Morgan) и "Банка Ай Ем Ай" (Banca IMI). Като ще се проведат поредица от срещи с инвеститори в ценни книжа с фиксирана доходност, съобщиха от холдинга. Според предишни изявления на държавната компания, целта е да се привлече капитал в размер на минимум 500 млн. евро.

Средствата са необходими, за да се покрие мостово финансиране, взето от консултантите по структурирането, пускането и реализирането на емисията облигации - консорциум между "Джей Пи Морган" и "Банка Ай Ем Ай". В края на април БЕХ взе 535 млн. евро от консорциума, които бяха необходими за покриване на задълженията на дъщерната му "Национална електрическа компания" към двете т. нар. американски ТЕЦ, за да влезе в сила споразумение за намаляване на цената на тока им. С търсения сега облигационен заем ще се върнат тези пари. В съобщението на енергийния холдинг за роуд шоуто не се посочва за каква сума ще се търсят облигационери. Според изказвания на шефа му Петьо Иванов от преди месец компанията ще се въздържи да запише по-голям от 500 млн. евро дълг, но в крайна сметка решението ще се вземе според настроенията на финансовите пазари.

"Ще се съобразяваме с ограниченията по отношение дълг към активи и дълг към приходи. Дори и да има голям интерес, не бихме се впуснали да записваме дълг, от който нямаме нужда", каза тогава Иванов. "Българският енергиен холдинг" излиза на финансовия пазар с рейтинг Ba1, присъден от агенцията "Мудис", докато оценката на рейтинговата агенция "Фич" е BB-. "Очаква се предлагане на средносрочни инструменти, в зависимост от пазарните условия, като се очаква на инструментите да бъде присъден рейтинг Ba2 от "Мудис" и BB- от "Фич", посочват още от БЕХ. Това ще е втората облигационна емисия на БЕХ след пуснатата през октомври 2013 г. емисия, която беше за 250 млн. евро, но заради големия интерес бяха взети 500 млн. евро. В момента старата облигационна емисия стои в отчета на БЕХ като пасив за 974,68 млн. лв. Нейният падеж е през 2018 г. при доходност за инвеститорите от 4,287%. Холдингът има взети и банкови кредити за 1,047 млрд. лв. След извършено наскоро увеличение на капитала на БЕХ с част от печалбата му за 2015 г. холдингът вече разполага с капитал от 3,285 млрд. лв. и е най-голямата енергийна компания в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай