ББР пуска кредити от 100 000 до 1 млн. лева на розопреработвателите

Лихвата е от 3,7%, ще приемат за залог и розово масло

ББР пуска кредити от 100 000 до 1 млн. лева на розопреработвателите | StandartNews.com

Кредити, предназначени специално за подпомагане на розопреработвателите, пуска Българската банка за развитие. Целта е да се подпомогне секторът, който в момента изпитва ликвидни затруднения.

Размерът на сумата, която може да бъде отпусната по Програма „Подкрепа за розопреработване“, е между 100 000 и 1 милион лева за период от 3 години, като може да се използва не само за реколта 2022, но и за преработка на розов цвят и през следващите 2 г. 

Новият продукт, предлагащ преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес, бе представен в Министерството на земеделието от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и изпълнителните директори на ББР Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев, а домакин бе земеделският министър Иван Иванов.  

"Днес сме се събрали, за да отбележим още една стъпка в трансформацията на ББР.  Преди 2 седмици бяхме в министерството на туризма, днес сме в земеделието, за да преставим един специално създаден продукт, който ще подпомогне един от най-българските сектори в икономиката. Особено горд като принципал на ББР ме прави това, че продуктът не се е родил в министерство, а в диалог между банката и бизнеса", посочи министър Лорер.

"Идеята за този продукт се роди на среща, на която розопреработвателите споделиха за проблемите си и ние в ББР намерихме начин да ги решим. Този сектор е толкова български, толкова наш - той стана символ на сътрудничеството на ББР и бизнеса. В бъдеще ще има още много такива банкови продукти за специфични сектори", каза изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев.  

Владимир Георгиев представи основните характеристики на кредита. Една от най-специфичните му особености е, че като обезпечение ще се приема розовото масло, което кредитоискателят произвежда. "Залагайки вече произведените партиди, може да се обезпечат следващите", поясни Георгиев. По думите му, идеята се родила в диалога с бизнеса и Националния институт за изследване и сертифициране, който определя качеството на розовото масло. Държавният институт също ще участва като държател на залога. Общата сума, която е предвидена за този вид специализирани кредити, е 20 млн. лева - достатъчна, за да обезпечи ликвидност на целия сектор, посочи банкерът. Лихвите са от 3,7 процента нагоре, като зависят от рейтинга на преработвателя и от обезпечението, което може да бъде и различно от розово масло. Засега не е предвидено да се приема за залог бъдеща реколта, но продължава диалогът със сектора. "ББР ще приема обезпечения, които другите търговски банки биха отказали", посочи Георгиев.   

"Откакто МИР прие да е принципал на банката, тя служи на икономиката в сектори, които имат проблем с други банки.  Земеделието ще бъде наш приоритет, мислим в тази посока във връзка с Плана за възстановяване и другите европейски програми", каза Лорер.

Банката ще продължава да създава нови продукти в помощ на българските малки и средни предприятия от различни сектори. По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР.

"В лицето на ББР и МИР виждаме сериозен партньор за програмата в Стратегическия план. Считаме, че това е добро начало за партньорство, земеделските производители да се чувстват защитени за своите проекти за периода 2023-2027 г.", добави министър Иван Иванов.

В заключение Лорер отправи апел към браншовите организации: "Търсете контакт с банката, там ще попаднете на хора, които ще ви слушат. От днес българските земеделци нямат нужда от човек в ББР,  ние сме тук за вас", каза министърът.

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Допълнителни проблеми за бранша създават и увеличените цени на труд, електроенергия и торове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай