Понеделник,

ББР предложи на фондовете за дялови инвестиции сътрудничество в рисковото финансиране

От: Стандарт -
684
ББР предложи на фондовете за дялови инвестиции сътрудничество в рисковото финансиране
A
A
A

Българската банка за развитие инициира среща с фондовете за дялови инвестиции в страната. Обсъдени бяха нуждите от рисково финансиране на пазара, потенциалът за сътрудничество и основните фактори, свързани с инвестициите в рисков капитал.

„За нас е важно да рестартираме дискусията с фондовете и да можем да им съдействаме в предизвикателствата, които срещат. Те очакват системна подкрепа за развитието на сектора и ние искаме да надградим възможностите, които вече предлагаме чрез нашия Фонд за капиталови инвестиции“, каза  изпълнителният директор на ББР Иван Церовски, който има дългогодишен опит в областта на дяловите инвестиции.

Сред основните задачи на държавната банка е да създава подходяща среда за развитие на малкия и средния бизнес и да подкрепя растежа му, като предоставя разнообразни видове финансови инструменти. Целта й е да отговори на търсенето на ликвиден, инвестиционен и рисков капитал, необходим на бизнеса през различните фази от развитието му. 

През 2018 г. ББР създаде и Фонд за капиталови инвестиции с капитал от 65 млн. лв. Той осигурява дялов капитал, управленска експертиза и пазарни познания на малките и средните предприятия. Дружеството участва в капитала и подпомага развитието на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“), „Econic One“, Барин Спортс и Евротръст. През август 2022 г. Фондът за капиталови инвестиции излезе с успех от сделката си с мебелната компания „М2 ПРОМ“. Така бе реализиран първият успешен екзит на дружеството, след като френският гигант в оборудването на търговски пространства „Линдера груп“ придоби 100% от компанията.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com