БАСЗЗ - 15 години с грижа за българската земя

Само обединени можем да преминем през кризата и да станем по-силни

БАСЗЗ - 15 години с грижа за българската земя | StandartNews.com

Стайко Стайков е трети мандат председател на Управителния съвет (УС) на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). Под негово ръководство БАСЗЗ увеличи значително своите членове, включително с едни от най-успешните земеделски производители в България. БАСЗЗ се превърна в единствената българска неправителствена организация от земеделския бранш, член на европейска организация. БАСЗЗ е пълноправен член на European Landowners' Organization (ELO) и на Българска стопанска камара (БСК).

  • Само обединени можем да преминем през кризата и да станем по-силни

- Как се промени БАСЗЗ през периода на Вашето председателство?

- Приказката за Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) започна с нейното учредяване през 2007 г. В ситуация при възстановена земеделска земя в реални граници на милиони българи, а земеделието се бореше за оцеляването си.

През годините тя съзря, разви се и разрастна. Утвърди се като разпознаваемо и уважавано сдружение, заемайки винаги национално отговорни позиции. Асоциацията работи с всички институции, участва в подготвянето и обсъждането на специализираните нормативни актове, член е на редица работни групи и т.н.

В момента нейни членове са и едни от най-успешните фермери в България.

БАСЗЗ е член на Европейската организация на собствениците на земи (ЕЛО) и на Българска стопанска камара (БСК).

Пътят бе труден, но успехите в защита на правата и интересите на членовете на сдружението за развитие на модерни поземлени отношения и земеделие през призмата на обществения интерес, ни мотивираха и даваха надежда.

Хората забравят, че България за първи път в историята си от 30 г. се управлява под формата на парламентарна република, а бизнеса е първо поколение и т.н.

От тук произтичат и много от грешките. Сравнявайки се със запада трябва да отчетем, че там демокрацията е на векове, а бизнеса поколения наред се предава от баща на син.

Реализирахме успешно първите в новата история шест комасационни проекта с частно финансиране.

Стъпка по стъпка, 14 г. по-късно логично дойде и момента в който БАСЗЗ да има свое периодично издание - "Алманах за земята". Трибуна, на която да се публикуват по-важните новини от дейността на сдружението и неговите членове. Издание, в което да се чува гласа на собствениците на земеделски земи, гласа на българския фермер.

Разтваряйки сърцата си, откликнахме на нуждите на обществото и членовете на БАСЗЗ инициираха благотворителната кампания "Заедно срещу КОВИД-19". За близо година и половина тя подпомогна МЗм, БАН, АУ в гр. Пловдив, ДТ "Йордан Йовков" гр. Добрич, КНСБ, домът за възрастни хора в село Гара Орешец, дванадесет болници и медицински центрове и семействата на двама починали медици. Някои по повече от един път. Помощта обхвана 35 населени места и бе съобразена изцяло с нуждите на дарените.

В момента наблюдавайки неописуемата трагедия на обикновения човек в резултат от военния конфликт между Украйна и Русия, БАСЗЗ обмисля как най-добре да се включи в благотворителната кампания организирана от Български червен кръст в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Вярвам, че за съпричастността и щедростта не е важно кой и в какъв сектор развива бизнес или работи. Важното е всеки, който има възможност да отвори своето сърце и да помогне според възможностите си.

- БАСЗЗ отдавна предлага обединение на бранша посредством Национална земеделска камара и създаването на Национална поземлена банка, бихте ли ни разказали повече?

- В лично качество и като председател на УС на БАСЗЗ считам, че е настъпил момента за създаването на Национална земеделска камара (НЗК). Създаването є е от обществен интерес за целия сектор.

Камара, която да обедини неправителствените организации в земеделския бранш. Българското земеделие да има единна национална организация, която да бъде официален партньор на изпълнителната и законодателна власт. Да защитава националния интерес.

БАСЗЗ вярва, че неправителственият сектор в земеделския бранш само обединен може да защити успешно интересите на членовете си. Да стигне до решение на проблемите през призмата на националния интерес.

Не на последно място създавайки НЗК, българският земеделец и собственик да бъде равностоен партньор на европейските си колеги и да участва активно във вземането на решения на европейско ниво.

Добър пример е ситуацията в момента. Докато се опитват да се справят с последиците от пандемията, земеделците се сблъскват с висока инфлация, галопиращи цени на енергия, горива, торове, препарати, семена и т.н. Случващото се в Украйна няма аналог последните 70 г. и поставя под въпрос продоволствената верига и сигурност на населението. Редица сектори от земеделският бранш изказват гласно недоволството си, а от друга страна на Министерството на земеделието (МЗм) му се налага да контактува с десетки (дори със стотици) неправителствени организации. Ако в този критичен момент съществуваше НЗК, то тя със своя авторитет и експертност щеше да застане рамо до рамо с МЗм, отстоявайки правата и интересите на бранша през призмата на обществения интерес.

От друга страна създаването на Национална поземлена банка (НПБ) е един от т.н. китове, около който трябва да се изграждат модерните отношения в земеползването, конкурентното и рентабилно земеделие.

Логиката на поземлената банка е тя да бъде активен участник в процесите поустановяване и поддържане на консолидирани земеделскитеритории. Ефективно управление на земеделските земи. Привличане на инвестиции в селскостопанските сектори. Изпълнение на селскостопанската политика на държавата за устойчиво развитие на поземлените отношения. Активиране на пазара на земеделски земи и др.

Индиректните ползи ще бъдат развитието на т.н. селски общини. Да се приближи стандарта им до този на градските. Хората по места да получат поминък и достойно заплащане на труда си. Да получат алтернатива на "Терминал 2" или на миграцията в града. Селските райони да станат по-привлекателни за живот и стопански инициативи.

- Планирате ли някакви събития за 15-годишнината на БАСЗЗ?

- Разбира се. Това е важна дата за сдружението и неговите членове. Време за равносметка.

Предвиждаме да инициираме експертна среща с участието на законодателната и изпълнителната власт, науката и неправителствения сектор, на която да се обсъдят състоянието, проблемите и перспективите пред земеделието през призмата на поземлените отношения.

Друга наша идея е да поканим нашите членове и партньори на по чаша вино да отбележим годишнината.

- Какво пожелавате на БАСЗЗ и нейните членове?

- Пожелавам на всички българи, на членовете на БАСЗЗ, на собствениците на земеделски земи и всички земеделци мир, здраве, късмет, да дерзаят и да не спират да се развиват.

Горд съм с постигнатото, с екипа и членовете на БАСЗЗ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай