Банкер номер едно на Европа с решаваща новина за България

С какво е свързана тя

Банкер номер едно на Европа с решаваща новина за България | StandartNews.com

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард даде отговор на много важен въпрос, свързан и с нашатна икономика.

Консенсусът сред членовете на Управителния съвет е, че е твърде рано да се "обсъжда намаление на лихвите", заяви   Лагард в отговор на журналистически въпрос след днешното заседание на институцията във Франкфурт, предаде в. "Гардиън", цитиран от БТА.

На заседанието бе взето решение банката да задържи нивото на основните си лихви без промяна за трети пореден път.

Лагард каза още, че ЕЦБ следи отблизо развитието в Червено море, където атаките на йеменските бунтовници хуси срещу тъговски кораби наложиха пренасочване на плавателни съдове към други маршрути, а опасенията относно забавянето на корабоплаването и свързаните с това по-високи транспортни разходи могат да тласнат инфлацията нагоре.

По-рано, по време на своето изявление пред медиите, Лагард посочи, че инфлацията може да претърпи промяна в низходяща посока, ако прилаганата в момента рестриктивна парична политика причини намаляване на търсенето повече от очакваното или ако икономическата конюнктура в останалия свят се влоши неочаквано. Това включва и сценарий за понижение на енергийните цени.

На въпрос дали е възможно банката да предприеме понижение на основните си лихви през април, президентът на ЕЦБ каза, че "трябва да се намираме по-напред в процеса на намаляване на инфлацията, преди да можем да бъдем достатъчно уверени, че целта за темп на инфлацията от 2 на сто ще бъде достигната своевременно и по устойчив начин".

Ние се намираме в процес на "дезинфлация" (ограничаване на поскъпването на потребителските цени) и той работи, допълни Лагард.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Запада
преди 3 месеца

Си ги дроби тези попари с Изтока,който и него искат да окупират!!!КАЖЕТЕ НА БАНКЕР НОМЕР ЕДНО ДА СЕ ЗАСТРЕЛЯ,БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАТ ЕВРО,ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ КАТО В ГЕРМАНИЯ!!!! СТОКИТЕ ПО МАГАЗИНИТЕ ОБАЧЕ СА НИ ЕДНО КЪМ ЕДНО С ЦЕНИ САМО ЗАПЛАТИТЕ НИ 3 ПЪТИ ПО НИСКИ!!ДЖЕНДЪРЛЯЦИ ВЪН ОТ ТУК!!!

Откажи
Емил Михайлов
преди 3 месеца

Тези от Брюксел да дойдат тук и да се уверят в престъпното ни управление,на зглобката .вече няма и надежда за спасение в този формат на управление до съсипват всичко по пътя си горд съм че съм българин срамувам се че циганите са на всякъде сега и араби ,афганци,сирийци и д-р негри.не понасям тези същества.зглобката,ми ги налага в България

Откажи
Ели
преди 3 месеца

Е да, и аз ги мразя, но ще ни се наложи да ги пуснем в къщи, в спалнята при жена ти, аз при дъщерята. Иначе ще ни обвинят, че сме фашисти. Ще си защитаваме начина на живот с оръжие, ще станем като кадри от филм след апокалипсис, ядрена война, природно бедствие. Впрочем тия мангусти са като скакалци, след тях потоп

Откажи