БАН извади три сценария за българската икономика

Очаква се безработицата да засегне близо 350 000 души и да достигне до 12%

БАН извади три сценария за българската икономика | StandartNews.com

Учени от Българската академия на науките изготвиха три сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19.

Първият вариант допуска, че пикът на коронавирусът ще е в средата на май. Вероятността да се сбъдне е 20%.

Вторият сценарий предвижда пик в края на юни или средата на юли с постепенна отмяна на мерките. Вероятността той да се случи е цели 60%.

Третият вариант допуска пик на заболяването в средата на август, като вероятността за него е 20 на сто.

Пазарът на труда ще изпита силно негативен шок, като безработицата ще засегне близо 350 000 души или 12%.

„Изследването е част от годишния доклад, който Института за икономически изследвания вече години наред изготвя. В него даваме оценка на икономическото състояние, както и краткосрочна перспектива. Предвид събитията от последните два месеца решихме, че ще е полезно този път да направим и прогноза в три варианта до края на годината“, заяви пред Нова телевизия доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН.

„Да се правят прогнози винаги е трудно, особено в сегашните условия, при които неизвестните са много. Това е голямо предизвикателство. Цифрите ни не са окончателни, по-скоро се опитваме да очертаем тенденции“, посочи още той.

Според него един от основните проблеми е, че на този етап няма възможност да се отделят едни от други болните и вирусоносителите от здравите хора. „Ако имахме тази възможност, нещата щяха да са лесни и нямаше да има икономически удар“, коментира ученият.

„Вирусът обаче се разпространява и много бързо, а това би довело до много сериозен натиск върху здравната система. Затова се налагат и мерки като социалната изолация. Тя обаче води до това, че голяма част от секторите като производство, туризъм, транспорт и др. са силно засегнати“, посочва доц. Йоцов.

Това според него поражда шок върху предлагането. „Ако той не се предотврати или смекчи чрез мерки, би довел до последващ шок върху търсенето. Това би довело до обратен ефект върху предлагането и така може да се получи един омагьосан кръг, който да доведе и до депресия“, категоричен е доц. Виктор Йоцов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай