Българският домат в режим на оцеляване

Фермерите едва събират пари да плащат рентите

Българският домат в режим на оцеляване | StandartNews.com

София. Българските домати се топят правопропорционално на цената им. Същото се случва и с чушките, ябълките, прасковите, че дори и дините. Производството на плодове и зеленчуци е намаляло между 15 и 20 пъти в последните години, съобщи Цветан Цеков от Асоциацията на земеделските производители в България. На мястото на българския зарзават трайно се настанява вносен, често със съмнително качество, но задължително доста по-ниска цена. Няма как да се противопоставим на евтината чужда стока, коментира Цеков. Дори да спрем 100% от контрабандата, у нас пак ще влизат субсидираните домати и праскови от Полша, Гърция и Македония, допълни той. Конкуренцията, напомпана с държавни средства, убива родните производители. Макар че те оценяват като полезни мерките, които започнаха от земеделското министерство за ограничаване на контрабандата с плодове и зеленчуци, казват, че само проверките не стигат.

Нужна е финансова подкрепа

а тази година никой не знае каква ще е сумата в бюджета, заложена за субсидиране на сектора, обясни Цеков. Говореше се за 15 млн. лв., но никой не ни е казал със сигурност това ли ще е сумата и как ще се разпредели тя, допълни той. Фермерите се опасяват, че в края на годината ще се окаже, че субсидиите, на които са се надявали, просто ги няма. Така много от тях, които са ползвали кредити, може да изгорят, защото ще се окаже, че парите, на които са разчитали, просто ги няма, коментират агроексперти. Липсата на яснота за държавното и еврофинансирането, съчетано с ниските изкупни цени, които дори акцията срещу вносните домати не успя да вдигне, поставя производителите в изключително тежки условия, казват от бранша. Голяма част от тях напускат или обмислят да напуснат сектора, като се опитват да разпродадат земята си, за да се разплатят с кредитори. Големият брой ниви за продан и липсата на търсене заради невъзможността за печалба от земеделие обаче намаляват цените им. Разпокъсаните парцели и множеството наследници, които трябва да се търсят за всеки ар нива, допълнително усложнява работата ни, коментира Георги Кафтанов, председател на сдружение на производителите на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013". Тези, които остават да се занимават със зеленчукопроизводство и решават да се борят, стават все по-отчаяни и не вярват, че нещата може да се променят и че има смисъл да продължават да работят. Цените се вдигнаха леко след проверките по борсите и на границата, но в момента са около 40-50 ст. за килограм домати, а това е далеч под себестойността, обясни Кафтанов.

За да излезем на нула

след като платим всичките си разходи за препарати, наем на земята и работна ръка, кило домати трябва да е поне 90 ст., пресмята той. За да е на печалба, фермерът трябва да продава на едро за 1,10-1,20 лв., което значи в магазина цената да е около 1,70-1,80 лв., казва Кафтанов. Разликата между реалната цена и необходимата за покриване на разходите не може да се покрие от субсидии, както става в повечето страни. "Доколкото знам, тази година са предвидени 15 млн. лв. за подпомагане на производителите на качествени плодове и зеленчуци, колкото бяха и миналата година. Хората, които кандидатстват за тях, обаче са десет пъти повече. Така, доколкото разбрахме, тази година субсидията за килограм качествена продукция ще е под 2 ст.", коментира Кафтанов. Заради кризата все повече хора гледат домати на двора или дори на терасата, това сваля търсенето на зеленчуци и плодове от сергиите, коментира Светослав Пенков, зеленчуков производител от Русе. Той, както и колегите му, се надяват след около две седмици, когато домашните градини спрат да дават плод, търсенето да се увеличи и да вдигне цената. Ако надеждите на производителите не се оправдаят, остава да разчитат на държавна помощ или да търсят друг бизнес, с който да изхранват семействата си.

Надяваме се на Шенген

Светослав Пенков, земеделски производител от Русе

Надяваме се на Шенген, за да можем да изнасяме продукция в чужбина. Букурещ е пазар, който може да поеме голямо количество продукция, но в момента търговията там е много трудна. В същото време пазарът у нас е пълен с вносна стока. След кратко затишие около големите проверки на данъчните и инспекторите по храните вносът беше спрял, но в неделя на борсата отново вкараха вносни домати от Сърбия, Македония и Румъния. Обявяват ги като подаръци или плащат 100-200 лв. ДДС за камион от 20 тона. Така прекупвачите печелят за сметка на производителите.

Земята излиза златна

Георги Кафтанов, председател на сдружение на производители на плодове и зеленчуци "Югозапад 2013"

Цените са ниски, субсидиите също са символични, а цената на земята е изключително висока, без да носи никакви ползи, защото едва събираме пари, за да платим рентата. Тази година при цена от 20-30 ст. за около 60% от реколтата трудно ще съберем пари, за да покрием този разход. Да не говорим, че самото наемане на земя е изключително трудно и скъпо, защото парцелите са разпокъсани с множество наследници, които трудно се откриват. Има и много хора, които заради кризата в последните 3-4 години се захванаха със земеделие просто защото няма друга работа и поне изкарват продукция, колкото да изхранят семействата си. Това обаче допълнително свива печалбите от земеделие и прави безсмислена всяка инвестиция.

Цените падат още

Цветан Цеков, Асоциация на земеделските производители в България

Утопия е да се смята, че проверките и ограничаването на контрабандата ще вдигне цените на българската продукция. Наистина има известно свиване на вноса, но в момента контрабандистите просто търсят начин отново да измамят системата. А цените на плодовете и зеленчуците продължават да падат. И докато не получим адекватно подпомагане, нашите плодове и зеленчуци ще продължават да бъдат неконкурентоспособни и производителите да се чудят как да свързват двата края.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай