България с най-ниска инфлация за юли сред страните в ЕС

България с най-ниска инфлация за юли сред страните в ЕС | StandartNews.com

София. България има най-ниска инфлация за юли сред страните в ЕС. Това показват данните на Евростат.

България е сред страните с най-ниска инфлация за юли, показват данните на Евростат. Това е и месецът, в който бе отчетена дефлация от 0.1 на сто. Словакия, Латвия и Швеция имат същия показател.

Естония(3.9%), Румъния(3.4%) и Холандия(3.1%) имат най- високи равнища на инфлация за юли, информират от Евростат. Инфлацията намалява в 17 от страните членки спрямо юни.

Дефлация се отчита в най-закъсалите страни от еврозоната през юли спрямо юни. В съседна Гърция стоките и услугите през месеца за поевтинели с 1.6 на сто, в Италия - с 1.8 насто, Португалия - с 0.2 на сто, в Испания - с 1.1 на сто. на годишна база. И в четирите има инфлация.

Инфлацията през юли на годишна база в целия ЕС е 1.7%. За сравнение през юли 2012 г. тя е била 2.5 на сто. На месечна база пък спрямо юни се наблюдава дефлация от средно 0.4 на сто за 28-те страни в общността.

Годишна инфлация от 1.6 на сто има в еврозоната през юли, а спрямо юни се наблюдава отново дефлация от половин процент.

Цените на плодовете, които за 12 месеца до края на юли са се повиши с 0.12 процентни пункта, имат най-голям принос за годишната инфлация ЕС. За това спомагат и зеленчуците - с 0.09 процентни пункта и цигарите - с 0.08 процентни пункта. В сектора на телекомуникациите е имало спад в цените (-0.08 пр. пункта), както и в медицинските услуги(0.08 пр. пункта), горивата и транспорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай