Българите полудяха да купуват злато

Цената на жълтия метал чупи исторически рекорди

Българите полудяха да купуват злато | StandartNews.com

Цената на жълтия метал чупи исторически рекорди

Централните банки също изиграха голяма роля за този възход
 

Българите намериха ново убежище за спестяванията си след имотите - купуват като луди инвестиционно злато. България е в Топ 3 на страните в Европа по реално притежаване на благородния метал на глава от населението, съобщи пред БНР Макс Баклаян, управител на Tavex. "Тази седмица на българския пазар има огромно търсене на физическо инвестиционно злато, но има и голямо предлагане от клиенти, които преди време са закупили и в момента реализират печалби", каза експертът.

Цените на жълтия метал чупят рекорд след рекорд през последните месеци. Най-високото ниво засега от 2192 долара за тройунция бе постигнато преди няколко дни. 

Причините за невижданото рали в цените  Баклаян обясни с изборите в САЩ и войните. "Цената на златото се повлиява от твърдението на председателя на Федералния резерв, че се обмисля намаляване на лихвите и това има отражение върху златото, защото е промонетарна политика. Имаме и няколко топли точки - войните. Икономическите данни от САЩ и Европа изобщо не са положителни и инфлацията изобщо не е овладяна", обясни Баклаян.

Той добави, че има огромно търсене, предимно от държавите членки на БРИКС, на инвестиционно злато. "Само за 2023 г. те са закупили над 800 тона от централните им банки, което показва изключителен интерес. Интересна тенденция е, че българите на глава от населението като количество инвестиционно злато, което притежаваме, сме на челна позиция в Европа след Германия и Полша". 

2024-а ще е годината на златото, казаха тежката си дума експертите. В същото време  анализаторите на Wall Street твърдят, че са били неподготвени за резките скокове, пише The Wall Street Journal.

Благородният метал традиционно се възприема като убежище в условията на нестабилност и геополитически риск. Този път обаче възходът му съвпада с оптимизма на инвеститорите за американската икономика, който тласна по-рискови активи като акциите до нови върхове. Дори биткойнът надмина предишния си рекорд.

"Резкият ръст на цената на златото към нови върхове ни изненада със своята сила", коментираха анализатори отJP MorganGlobal Commodities Research в четвъртък, пише investor.bg.

Цената на фючърсите с доставка през март се задържа на рекордните 2182,50 долара за тройунция в понеделник. От началото на годината златото е поскъпнало с 5,8%.

Последното повишение на цената последва влошаването на потребителските нагласи и данните за инфлацията в края на миналия месец, които засилиха надеждите, че Федералният резерв ще намали лихвите си тази година. По-ниските проценти правят златото, което не носи доходност, по-привлекателно в сравнение с активи като акции и облигации, които плащат дивиденти и лихви.

През октомври цената на златото се повиши с 5%, след като "Хамас" нападна Израел. Сега тя е с 19% по-висока, отколкото в началото на конфликта.

Запасите от кюлчета от централните банки се равняват на близо 30% от световния минен добив през последните две години. Миналата година тези институции са закупили над четири пъти повече злато, което е било продадено от ETF инвеститори в САЩ, казва Суки Купър, анализатор в Standard Chartered. Бумът на покупките е продължил поне и през януари 2024, начело с централните банки на Турция и Китай, твърдят от Световния съвет по златото. Кралският монетен двор каза, че покупките на злато са скочили, след като Обединеното кралство изпадна в рецесия в края на 2023 г. Търсенето на злато в Китай също е огромно, коментира Ники Шийлс, стратег по металите в MKS PAMP. "Мотивацията за тези покупки на злато е страхът", заяви Шийлс.

Грег Шареноу, ръководител на отдела за суровини в Pimco, се съмнява дали последният ценови подем на златото може да продължи. Централните банки изиграха голяма роля за този възход и има риск някои да спрат да купуват повече кюлчета на безпрецедентно високи цени, каза той. "Попътният вятър е благодарение на техните покупки. Но е трудно да се каже, че този попътен вятър ще остане толкова силен още дълго, тъй като цените наистина са се променили", каза той.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай