Автомобилен производител обяви рекорден срив на продажбите

Русия беше вторият по големина пазар на „Рено“ преди войната

Автомобилен производител обяви рекорден срив на продажбите | StandartNews.com

Френският производител на автомобили „Рено“ обяви, че продажбите на автомобилите му са се сринали с 30% през първата половина на 2022 година след оттеглянето от руския пазар, заради войната в Украйна.

Това е един от първите западни производители на автомобили, който разкрива щетите от загубата на ключов за него световен пазар.

„Рено“ беше автомобилната компания, която се радваше на най-големи продажби в Русия. След напускането на страната през първите 6 месеца на 2022 година глобалните продажби на „Рено“ са намалели до малко над един милион автомобила. А като се изключат продажбите от руския завод АвтоВАЗ, броят на продадените коли е намалял с 12% на годишна база. Акциите на френската компания паднаха с 2,3% в началото на днешната търговия.

Русия беше вторият по големина пазар на „Рено“ преди войната, отчитайки 15% от приходите, съобщава JPMorgan.

Фирмата, която произвежда популярни модели като Dacia Duster и Renault Clio, прекрати дейността си в страната по-рано тази година и заяви, че ще продаде Renault Russia, както и 67,7% дял в АвтоВАЗ. След това от Руската федерация дойде новината, че фабриката ще започне да произвежда нови модели на култовия в миналото соц-автомобил Москвич, като някои от версиите му ще бъдат електрически.

През май тази година от „Рено“ заявиха, че ще продадат завода на руски научен институт само за 1 рубла с шестгодишна опция за обратно изкупуване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай