“Асарел-Медет” внедрява технологии на бъдещето

Панагюрското дружество получи браншовата награда за иновации

“Асарел-Медет” внедрява технологии на бъдещето | StandartNews.com
  • X-Mine ще намали от 10 до 30% потреблението на енергия и въглеродните емисии
  • Панагюрското дружество получи браншовата награда за иновации

Международният изследователски проект X-Mine за развитие на нови сензорни технологии за геоложко проучване и дигитално моделиране на находищата донесе на "Асарел-Медет" браншовата награда за иновации на Българската минно-геоложка камара. Председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителният директор инж. Делчо Николов получиха приза на 18 август, по време на Националното честване на Деня на миньора, организирано от Българската минно-геоложка камара.

 

Проектът X-Mine

се ръководи от финландска изследователска организация, като в него участват учени, производители на оборудване и други мини в Европа, а единствената българска компания за тестване на новите технологии има панагюрски адрес."Това са технологии на бъдещето и ние сме сред първите европейски компании, в които те се внедряват пилотно. От 2020 г. използваме сензорен скенер за сондаж на ядка от специализирани геоложки проучвания, тествахме и оборудване за автоматизирано сортиране на минералите и нов специализиран софтуер за оценка и анализ на резултатите. Това подобрява ефективността на добива и преработката на рудите, спестява ресурси и има благоприятно влияние за опазване на природата", коментират предимствата геолозите Десислав Иванов и Станислава Милушева, които са част от екипа на отдел "Минно инженерство" в "Асарел-Медет".   

Новите сензорни технологии са на базата на рентгенова флуоресценция (XRF), рентгенова трансмисия (XRT) и 3D технологии за визуализиране. Всички те се интегрират с оборудване за сортиране на минералите, заедно със софтуерни системи за моделиране на рудните находища и за планиране на минното производство."Благодарение на това можем да изследваме, оценим и обработим получените данни - минералогия, плътност, литология, структурна геология и геохимия, за много кратко време", обяснява Десислав Иванов.Заради X-Mine се очаква минните компании да постигнат до 20% намаление на транспортните разходи, 7% намаление на преработената от кривка, от 10 до 30% по-ниско потребление на енергия и намаление на въглеродните емисии. Плановете предвиждат комерсиализирането на продуктите да стане до две години след приключването на проекта, когато и други и компании ще имат достъп до тези технологии. Счита се, че в дългосрочен план

 

новите методи ще доведат до революция в проучването

и характеризирането на съществуващите и нови находища, защото ще оптимизират цялата верига на стойността на минните операции. Чрез тях още при геоложкото проучване ще се знае размерът на минералните зърна, разпространението им и цялата необходима структурна, геоложка, геохимична и минералогична информация. Така добивът не само ще стане по-ефективен, но също ще се намали въздействието върху околната среда. Сред големите предимства е, че ще има по-малко отпадъци и по-точен избор на местата за добивни дейности. Проектът X-Mine ще направи разработването на по-малки и сложни находища икономически осъществимо и потенциално ще увеличи  европейските минерални ресурси. Същевременно при него се залагат високи стандарти за опазване на околната среда и устойчиво развитие на минния добив.

 

ОТЛИЧИЯ

По случай Деня на миньора "Асарел-Медет" получи за седми път наградата "Грижа за природата" заради автоматизираното управление на пречиствателните станции, а тази година стана носител и на отличието "Безопасност на труда". Данните показват, че само за изпълнението на противоепидемичните мерки дружеството е вложило 620 хил. лв., така че да се осигури безопасността на работещите. Откроено беше също и участието ни в дарителския фонд за борба с пандемията, заедно с това на другите големи фирми от рудодобива в страната.

 

Преработката на рудата се следи дигитално

"Асарел-Медет"АД изпълнява един от най-важните проекти от стратегията си за дигитална трансформация в партньорство със Siemens. Изцяло автоматизирана система управлява технологичните процеси в обогатителната фабрика "Асарел", като цялото Мелнично отделение работи на автоматичен режим.

"Целта на модернизацията беше да подобрим чисто технологично работата, да я контролираме по-адекватно и да намираме причините за всяко възникнало събитие - подобряване или влошаване на индикаторите. Новата автоматизирана система е специално ориентирана към нашите нужди и е адаптирана, за да може да се справя със спецификата на нашето производство", обясни инж. Неделчо Елшишки - главен инженер на обогатителна фабрика "Асарел".

"Това ни дава пълна информация в реално време", доволен е и минният диспечер Стоян Делибашев, който ежедневно усеща предимствата на новата придобивка. "Разполагаме с много по-добри графики и подробен план на всички показатели, които следим. Всичко се променя в реално време и това улеснява нашата работа", допълва той. Продължава

внедряване и на нова топкова мелница за руда

в обогатителната фабрика "Асарел", която ще разполага с първата за Европа експертна автоматизирана система за следене на параметрите на смилането. Целите отново са не свързани само с бизнес резултатите, но отчитат индикатори за устойчиво развитие - по-оптимална преработка на бедните руди от находище "Асарел", които са със средно съдържание от 0,27% мед, подобряване на технологичните показатели и намаляване на отпадъка.

Hi-Tech система управлява  планирането в рудник "Асарел"

Уникален за Балканите проект интегрира в обща информационна система планирането на пробивно-взривните и минните дейности заедно с дигитален 3D геоложки, структурен и хидрогеоложки модел на находище "Асарел". Tакава Hi-Tech интегрирана информационна система имат само водещите минни компании в света, коментира екипът на отдел "Минно инженерство". В "Асарел-Медет" системата обхваща всички процеси от геоложките проучвания и изготвянето на актуален геоложки блоков модел на находището, през планирането на минните дейности и проектирането на пробивно-взривните работи, до отчитането на иззетата минна маса и оценката за устойчивостта на рудничните откоси и бордове. Така вече има възможност да се определи какво количество минна маса да бъде добито, както и най-точното място за ефективна и безопасна работа.Изпълнител на модерното интегрирано решение е водещата световна компания Datamine.Интегрираната информационна система е свързана с диспечерската система Wenco за управление и контрол на минната техника. В нея се включват и данни от измерванията с промишления дрон, който помага в работата на отдел "Минно инженерство". "Проектът има важно значение както за съвременното минно планиране, така и за екологичността и безопасността на работата в рудника", посочи инж. Стойо Боснев, който ръководи отдела по минно планиране на панагюрската компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай