Неделя,

“Асарел-Медет” внедрява технологии на бъдещето

От: Стандарт -
173
“Асарел-Медет” внедрява технологии на бъдещето
A
A
A
  • X-Mine ще намали от 10 до 30% потреблението на енергия и въглеродните емисии
  • Панагюрското дружество получи браншовата награда за иновации

Международният изследователски проект X-Mine за развитие на нови сензорни технологии за геоложко проучване и дигитално моделиране на находищата донесе на "Асарел-Медет" браншовата награда за иновации на Българската минно-геоложка камара. Председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителният директор инж. Делчо Николов получиха приза на 18 август, по време на Националното честване на Деня на миньора, организирано от Българската минно-геоложка камара.

 

Проектът X-Mine

се ръководи от финландска изследователска организация, като в него участват учени, производители на оборудване и други мини в Европа, а единствената българска компания за тестване на новите технологии има панагюрски адрес."Това са технологии на бъдещето и ние сме сред първите европейски компании, в които те се внедряват пилотно. От 2020 г. използваме сензорен скенер за сондаж на ядка от специализирани геоложки проучвания, тествахме и оборудване за автоматизирано сортиране на минералите и нов специализиран софтуер за оценка и анализ на резултатите. Това подобрява ефективността на добива и преработката на рудите, спестява ресурси и има благоприятно влияние за опазване на природата", коментират предимствата геолозите Десислав Иванов и Станислава Милушева, които са част от екипа на отдел "Минно инженерство" в "Асарел-Медет".   

Новите сензорни технологии са на базата на рентгенова флуоресценция (XRF), рентгенова трансмисия (XRT) и 3D технологии за визуализиране. Всички те се интегрират с оборудване за сортиране на минералите, заедно със софтуерни системи за моделиране на рудните находища и за планиране на минното производство."Благодарение на това можем да изследваме, оценим и обработим получените данни - минералогия, плътност, литология, структурна геология и геохимия, за много кратко време", обяснява Десислав Иванов.Заради X-Mine се очаква минните компании да постигнат до 20% намаление на транспортните разходи, 7% намаление на преработената от кривка, от 10 до 30% по-ниско потребление на енергия и намаление на въглеродните емисии. Плановете предвиждат комерсиализирането на продуктите да стане до две години след приключването на проекта, когато и други и компании ще имат достъп до тези технологии. Счита се, че в дългосрочен план

 

новите методи ще доведат до революция в проучването

и характеризирането на съществуващите и нови находища, защото ще оптимизират цялата верига на стойността на минните операции. Чрез тях още при геоложкото проучване ще се знае размерът на минералните зърна, разпространението им и цялата необходима структурна, геоложка, геохимична и минералогична информация. Така добивът не само ще стане по-ефективен, но също ще се намали въздействието върху околната среда. Сред големите предимства е, че ще има по-малко отпадъци и по-точен избор на местата за добивни дейности. Проектът X-Mine ще направи разработването на по-малки и сложни находища икономически осъществимо и потенциално ще увеличи  европейските минерални ресурси. Същевременно при него се залагат високи стандарти за опазване на околната среда и устойчиво развитие на минния добив.

 

ОТЛИЧИЯ

По случай Деня на миньора "Асарел-Медет" получи за седми път наградата "Грижа за природата" заради автоматизираното управление на пречиствателните станции, а тази година стана носител и на отличието "Безопасност на труда". Данните показват, че само за изпълнението на противоепидемичните мерки дружеството е вложило 620 хил. лв., така че да се осигури безопасността на работещите. Откроено беше също и участието ни в дарителския фонд за борба с пандемията, заедно с това на другите големи фирми от рудодобива в страната.

 

Преработката на рудата се следи дигитално

"Асарел-Медет"АД изпълнява един от най-важните проекти от стратегията си за дигитална трансформация в партньорство със Siemens. Изцяло автоматизирана система управлява технологичните процеси в обогатителната фабрика "Асарел", като цялото Мелнично отделение работи на автоматичен режим.

"Целта на модернизацията беше да подобрим чисто технологично работата, да я контролираме по-адекватно и да намираме причините за всяко възникнало събитие - подобряване или влошаване на индикаторите. Новата автоматизирана система е специално ориентирана към нашите нужди и е адаптирана, за да може да се справя със спецификата на нашето производство", обясни инж. Неделчо Елшишки - главен инженер на обогатителна фабрика "Асарел".

"Това ни дава пълна информация в реално време", доволен е и минният диспечер Стоян Делибашев, който ежедневно усеща предимствата на новата придобивка. "Разполагаме с много по-добри графики и подробен план на всички показатели, които следим. Всичко се променя в реално време и това улеснява нашата работа", допълва той. Продължава

внедряване и на нова топкова мелница за руда

в обогатителната фабрика "Асарел", която ще разполага с първата за Европа експертна автоматизирана система за следене на параметрите на смилането. Целите отново са не свързани само с бизнес резултатите, но отчитат индикатори за устойчиво развитие - по-оптимална преработка на бедните руди от находище "Асарел", които са със средно съдържание от 0,27% мед, подобряване на технологичните показатели и намаляване на отпадъка.

Hi-Tech система управлява  планирането в рудник "Асарел"

Уникален за Балканите проект интегрира в обща информационна система планирането на пробивно-взривните и минните дейности заедно с дигитален 3D геоложки, структурен и хидрогеоложки модел на находище "Асарел". Tакава Hi-Tech интегрирана информационна система имат само водещите минни компании в света, коментира екипът на отдел "Минно инженерство". В "Асарел-Медет" системата обхваща всички процеси от геоложките проучвания и изготвянето на актуален геоложки блоков модел на находището, през планирането на минните дейности и проектирането на пробивно-взривните работи, до отчитането на иззетата минна маса и оценката за устойчивостта на рудничните откоси и бордове. Така вече има възможност да се определи какво количество минна маса да бъде добито, както и най-точното място за ефективна и безопасна работа.Изпълнител на модерното интегрирано решение е водещата световна компания Datamine.Интегрираната информационна система е свързана с диспечерската система Wenco за управление и контрол на минната техника. В нея се включват и данни от измерванията с промишления дрон, който помага в работата на отдел "Минно инженерство". "Проектът има важно значение както за съвременното минно планиране, така и за екологичността и безопасността на работата в рудника", посочи инж. Стойо Боснев, който ръководи отдела по минно планиране на панагюрската компания.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички