“Асарел-Медет” с грижа за Панагюрище

Компанията получи за четвърти път награда от Сдружението на общините

“Асарел-Медет” с грижа за Панагюрище | StandartNews.com
  • Инвестиции в образование, насърчаване на талантливи деца и помощ за града са сред проявите на социална отговорност
  • Компанията получи за четвърти път награда от Сдружението на общините

 

Да имаш за партньор голяма компания, за която социалната отговорност е сред основните приоритети, е като шестица от тотото за всяка община. Благодарение на "Асарел-Медет" АД Панагюрище се превърна в един от най-добрите примери у нас за благоустроен град, в който хората живеят добре. Преди броени дни компанията получи поредната награда от Сдружението на общините в България. Този път дружеството бе номинирано от Община Панагюрище заради поредното финансиране на ремонта на магистралния водопровод с 340 хил. лв., както и заради ежегодното подпомагане на деца с изявени дарби и подкрепата за развитието на спорта в града и региона. От името на ръководството отличието прие директор "Човешки ресурси" в "Асарел-Медет" Бисерка Янева по време на официалната церемония на 20 септември в курорта Албена. Това е четвъртото отличие за компанията от Сдружението на общините след призовете от 2002, 2005 и 2012 година. "Подкрепата ни за развитието на Община Панагюрище е дългогодишно отстоявана кауза за нашата компания", каза Бисерка Янева. Тя припомни, че чрез публично-частно партньорство с Общината са били изградени спортната зала "Арена Асарел" и модерният медицински комплекс "Уни Хоспитал", благодарение на който Панагюрище посрещна пандемията от коронавирус на второ място по брой лекари на глава от населението.

"Не можем да сме безучастни пред риска от водоснабдителна криза"

"Компанията ни е доказала, че е социално отговорна. Не мислим само за себе си, а за целия регион, в който работим". Това заяви Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД, когато дружеството осигури средствата, нужни за спешна подмяна на проблемен участък от водопровода. Изпълнителният директор инж. Делчо Николов посочи: "Фирмената политика не ни позволява да стоим безучастно пред риска от водоснабдителна криза, затова незабавно се отзовахме на апела на местната власт да помогнем". "Асарел-Медет" започна спешно строително-монтажни дейности и осигури доставката на тръби за ремонт на най-проблемния участък от водопровода с дължина 564 метра, който снабдява с вода Панагюрище и околните села. Според сметката на проекта, предоставена на компанията от община Панагюрище и "ВиК-П" ЕООД, ремонтът струва около 340 хил. лв. През 2008 г. "Асарел-Медет" осигури финансиране от 500 хил. лв. за подмяна на друга аварирала част от трасето, а през 2017 г. достави тръби и извърши строително-ремонтни работи за още 520 хил. лв.

Подкрепа за деца с изявени дарби

Друга проява на социалната отговорност на  компанията е подкрепата на различни инициативи за талантливи деца. Една от тях е "Звезден клас", чрез която се осигуряват средства за финансово стимулиране и насърчаване на момчета и момичета с изявени дарби от общината. Признание и стипендия получават спортисти, мажоретки, певци и музиканти, деца, отличени на международни и национални състезания и олимпиади. За 2020 г. са отличени 121 деца. Компанията традиционно подкрепя и Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен "Родолюбие", който през тази година се проведе за 16-ти път. Най-добре представилият се изпълнител от община Панагюрище получава специалната награда на "Асарел-Медет"АД.

Инвестиция в по-добро образование

Мисълта за по-доброто бъдеще, което върви ръка за ръка с образованието, винаги е била водеща в инициативите на "Асарел-Медет". Компанията с основание се гордее, че първа в минния бранш стартира програма за дуално обучение, като през 2021 г. успешно завърши трети випуск абитуриенти. Към екипа вече се присъединиха 23-ма младежи, които избраха да се развиват в родния си край и да работят редом с бившите си наставници. По същия път вървят още 89 ученици, които през учебната 2021/2022 г. изучават минните специалности с дуално обучение в Професионалната гимназия в Панагюрище. Близо 500 хил. лв. е вложила компанията в проекта "Готови за бъдещето" от началото му през 2014 г. до края на 2020 г.Изминалата година е успешна и за благотворителния проект "Образование за всички", чрез който фондация "Асарел" подкрепя гимназисти в неравностойно социално положение от община Панагюрище, като им осигурява безплатни учебници и стипендии за отличен успех. Това е годината, през който се отчете най-високият среден успех на участниците в инициативата за изминалите 7 г. от старта на проекта. Подкрепа за над 10 хил. лева е осигурена за развитието на младежите през учебната 2019/2020 г., а общата сума от 2012 г. вече надхвърля 86 хил. лв. Със своя успех като студент от МГУ "Св. Иван Рилски" през 2021 г. Карина Гелова стана петият носител на специалната стипендия на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, която се присъжда ежегодно от фондация "Асарел". Друга знакова стипендия - Дриновската, всяка година се предоставя на изявен студент от Панагюрище, който учи в чуждестранен университет.

Развитие на детско-юношеския спорт

Когато става въпрос за грижа за юношите, не може да бъде пропуснат спортът. Подкрепата му също е сред приоритетите в политиката за корпоративна социална отговорност на "Асарел-Медет". Чрез Асоциацията на спортните клубове в Панагюрище компанията спонсорира 26 клуба от различни спортове, в които тренират над 600 деца и младежи от Панагюрище и региона. През 2019 г. "Асарел-Медет" АД получи купата "Развитие" на церемонията "Футболист на годината" заради инвестициите в развитието на детско-юношеския футбол, за отличните условия в зала "Арена Асарел" и за първия Международен детски турнир "Проф. д-р Лъчезар Цоцорков" с отбори от България и Италия. В турнира, който се проведе в зала "Арена Асарел" с генералното спонсорство на "Асарел-Медет", участваха 10 отбора, сред които формации на италианските "Милан" и "Ювентус". Официални гости бяха звезди на италианския футбол - Франко Барези, Стефано Еранио, Салваторе Скилачи, Стефано Такони, Морено Торичели, Маурицио Ганц и Диего Фикара. Те наградиха малките футболисти и участваха в демонстративен "Мач на звездите" срещу звезден отбор на България с Емил Костадинов, Цанко Цветанов, Георги Иванов-Гонзо, Дончо Донев, Георги Славчев и др. През май 2019 г. в Панагюрище се състоя още един детски футболен турнир - за купата на "Тракийски хотелиери" - дъщерно дружество на "Асарел-Медет". В края на юни градът за първи път беше домакин на "Milan Academy Junior Camp", в който треньори от детско-юношеската школа на италианския футболен гранд тренираха таланти от цяла България.

Панагюрското злато - "Съкровище на десетилетието"

Младите са най-голямата ценност на Панагюрище, но градът си има и златно съкровище, прочуто по целия свят. Благодарение на "Асарел-Медет", то всяка година се завръща у дома. Това е възможно благодарение на сбъдналата се през 2012 г. мечта на поколения панагюрци - по инициатива на покойния председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" проф. д-р Лъчезар Цоцорков, с дарение от "Асарел" и негови лични средства беше изградена музейна зала трезор и се изработиха две златни копия на шедьовъра -  за НИМ и за Исторически музей - Панагюрище. Това е един от най-значимите дарителски проекти на компанията, който има дългосрочна добавена стойност, продължава да помага за развитието на туризма в региона и да насърчава местното предприемачество. Всяка година разходите по посрещането и престоя на Съкровището в Панагюрище се поемат от "Асарел-Медет", което е заложено в дарителския договор с Общината. Панагюрското злато беше отличено като "Съкровище на десетилетието" в Кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" за 2021 г.

2020-а - трудна, но много успешна

Трудна, но много успешна. Това е равносметката на "Асарел-Медет"АД за 2020 г. В условията на пандемия са инвестирани близо 75 млн. лева по програмите за дългосрочно устойчиво развитие на компанията. Постигнати са отлични финансови и производствени резултати. "Запазихме работните места и доходите, продължихме да работим по най-важните проекти от програмата ни за дългосрочно устойчиво развитие", отчетоха председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителният директор инж. Делчо Николов. Заради усилията на екипа в условията на извънредна обстановка дори се стигна до безпрецедентно развитие на политиката за мотивация на работещите и допълнително финансово стимулиране за постигнати резултати. "Асарел-Медет" остава най-големият работодател в региона. Компанията осигурява 36% от приходите в общинския бюджет, повече от 50% от произведената продукция от местните нефинансови предприятия и 75% от всички внесени данъци върху печалбите в държавния бюджет от фирмите в общината, показва анализ на ИПИ. Панагюрище трайно е в Топ 10 по средна работна заплата в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай