Архаични закони спъват справедливото заплащане

Търговски вериги, които дават хляб на 16 700 служители, искат промени в трудовото законодателство

Архаични закони спъват справедливото заплащане | StandartNews.com
  • Търговски вериги, които дават хляб на 16 700 служители, искат промени в трудовото законодателство

  • Светлият бизнес е ограничен от регулации, които наливат вода в мелницата на сивата икономика


Да се въведе почасова система на заплащане, каквато се прилага във всички други държави.
Да се премахнат ограниченията при полагане на извънреден труд. Да се даде възможност за гъвкаво формиране на възнагражденията, да отпаднат ограниченията за сключване на срочни договори. Това са част от исканията на членовете на Сдружението за модерна търговия /СМТ/, в което влизат големите търговски вериги. 

Шефове в Lidl, Kaufland, Billa, T MARKET, Mr. Bricolage и dm, за които работят 16 700 човека у нас, поискаха по-гъвкаво законодателство за трудовия пазар. Сега, освен с липсата на кадри и намирането на качествени служители, работодателите се сблъскват и с остарели регулации, тежка бюрокрация и административни пречки, които спъват работата им. 

Ако се направят нужните промени, това ще повиши ефективността на икономиката и ще доведе до намаляване на сивия сектор. Резултатът ще е повишаване на доходите и  повече приходи в бюджета, показват резултатите от анкета, проведена сред членовете на СМТ.

Трудовото законодателство трябва да създаде безконфликтни отношения между работодател и служител, но нашето е остаряло. Сега има различни форми на работа, можеш да се трудиш дори от Бали. При нас обаче съществуват спънки, които пречат на светлия бизнес и облагодетелстват сивия сектор, са на мнение от СМТ. 

Показателен е фактът, че според Евростат, в България едва 0,6% от хората работят извънредно - повече от 49 часа седмично, което е съвсем нереалистично. Средно за Европа процентът е 5,5. 
Съгласно чл. 143, ал. 2 от Кодекса на труда, извънредният труд у нас е допустим само по изключение. Това ограничава компаниите и хората, които искат да работят повече и така да увеличат доходите си. Те са принудени да работят извънредно нерегламентирано, като губят осигуровките си, а бюджетът е ощетен. Освен това този труд представлява нелоялна конкуренция спрямо компаниите, които спазват правилата, отчитат и заплащат коректно отработеното от служителите си.

В много фирми у нас вече е въведено електронно отчитане на работното време, като така се гарантира и по-справедливо заплащане. В България обаче няма разпоредба в законодателството, която да го регламентира, посочи Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на Лидл България. По списък всички работят по 8 часа, но всъщност това не е така. 

Работодателите нямат възможност и да наемат хора почасово, което е разпространена практика в страните от ЕС и дава възможност на хората да съчетават няколко трудови ангажимента. В същото време не е тайна, че в България се полага такъв тип труд. Хиляди хора съчетават няколко работи, като най-често за допълнителните си ангажименти получават заплащане „на ръка“. Това ощетява работника, който не може да се ползва от социалните придобивки, ощетен е и бюджетът на страната, който не получава дължимите данъци и осигуровки. Ако се направи промяна, ще намалеят и фалшивите болнични.

Според членовете на СМТ, нужни са изменения в Кодекса на труда, които да позволят на един човек да сключва няколко трудови договора при ясно дефиниран ангажимент към работодателите. Така хората, които желаят, ще могат да увеличат дохода си, а компаниите ще могат да планират по-добре процесите.

Друг проблем, посочен от Милена Драгийска, е  свързан с изготвянето и съхранението на работни графици. В момента се прилага така наречената „Форма 76“, която работодателите са задължени да ползват за планиране и отчитане на работното време. Затруднението идва от факта, че тя е доста остаряла като формат и концепция, но е единственият документ, който инспекцията по труда приема. Така работодателите се сблъскват с абсурди - например служител се обажда сутринта да каже, че е болен и мениджърът трябва да намери негов заместник. Но в същото време всяка промяна в графика трябва да се доведе до знанието на всеки служител, който да го удостовери със своя подпис. Това е невъзможно в компании, където има хиляди наети. 

„Не само представените тук търговски вериги, но и веригите от бензиностанции, ресторанти и т.н. се сблъскват с проблема, че инспекциите по труда в различните регионални центрове имат напълно различни тълкувания на една и съща норма. В дадени градове нямаме никакви регулаторни проблеми,  докато в други ни се налагат имуществени санкции. Това се дължи на факта, че законодателството не е достатъчно изрично или че няма еднократни, но ясни, инструкции към регионалните звена на инспекцията по труда как да се тълкуват дадени разпоредби”, заяви Милена Драгийска-Денчева.

Тя даде за пример, че някои регионални инспекции по труда тълкуват понятието „работна седмица” като произволен седемдневен период (от сряда до четвъртък на другата седмица, например), докато за други инспекции „работна седмица” означава периода от понеделник до неделя. Колкото и дребна да изглежда, тази несъгласуваност сред регулаторите причинява големи главоболия на работодателите, тъй като съставянето на графиците, определянето на почивните дни и планираните на отпуските става много по-сложно.

Задължителната почивка за хранене също предизвиква проблеми, макар че е записана с благородна мисъл. Но планираният задължителен половин час отдих затруднява хората, които са на непълно работно време и увеличава престоя им на работното място. 

Основанията за прекратяване на индивидуалните трудови договори също трябва да се преосмислят. Сега такива са поне три закъснения за работа или явяване в нетрезво състояние, които не са променяни от времето на соца. Никой работодател не е спечелил дело за освобождаване заради липса на качества, защото това не може да се докаже. В законите на други страни основание за прекратяване на договора е загуба на доверие и злоупотреба с материални средства, но тези аргументи липсват при нас. 

Лазар Топчев, HR мениджър на T Market, разказа случай за уволнен служител заради измама с 30 лева, който обаче е бил възстановен на работа от съда, макар че е признат за виновен. Мотивът бил, че за 30 лв. не може да има уволнение. В случая обаче става въпрос за кражба на работното място, която може да е рецидив. 

Поставен бе и въпросът за срочните трудови договори, които у нас законът допуска само по изключение и при изключително тежка процедура. Но понякога хората искат такива договори, за да имат възможност да се се хванат на сезонна работа - на морето или в земеделието. Търговците пък биха се справили по-добре при пиковете на пазаруването в края на ноември и по Коледа.

Като един от абсурдите в трудовото законодателство у нас Драгийска посочи и изискването работодателят да осигури безопасни условия на труд при надомната работа. Това може да доведе до куриози, че ако вкъщи се нараниш, фирмата да е виновна за това.

Много проблеми има и около дуалното обучение.

Работодателите се оплакаха, че за всеки ученик трябва да се изпишат над 300 листа документи. Че учениците не могат да бъдат наети на работа, ако са под 16 г. и компаниите трябва да измислят какви ли не начини, за да не ги забравят, докато навършат съответната възраст. Като ограничения от СМТ посочват задължението за получаване на разрешение за работа от Инспекцията по труда, множеството формални предпоставки и изисквания за работодателите, за да могат да участват в дуално обучение, липсата на регулация на заплатите, отпуските и болничните на учениците и много други.

Според експертите на СМТ, стъпка в правилна посока би било и назначаването на експерти в МОН, които да отговарят само за дуалното обучение и да предоставят компетентна и изчерпателна информация на всяка фирма. 

Евелина Великова, управител обучение и развитие в dm, пък разказа за ходенето по мъките заради въвеждането на нова професия "дрогерист", която от десетилетия съществува в страни като Германия и Австрия. Сагата за утвърждаването у нас на професията „консултант козметични, парфюмерийни и биологични продукти и битова химия“ продължава вече 2 години. Заявлението за новата професия е било подадено от dm с подкрепата на две работодателски организации, едната от които е Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.
Дрогеристът е човек, който много добре познава продуктите за лична хигиена, парфюмерия, хигиена на дома, грижа за бебето и домашните любимци и може професионално да помогне на клиента при пазаруването. „Тази професия е базова за бранша, тъй като дава на хората, които биха работили в магазини като нашите, базови познания по биология, химия, наука за храненето и ботаника – знания, чрез които клиентите ще бъдат по-добре консултирани”, обясни Великова.

От Министерството на образованието и науката нямат против, но координацията между институциите и вътре в тях е много тромава. От dm са били готови да страртират дуална паралелка за тази професия, но отново са срещнали спънки. "Искаме да сме партньори на МОН, но е нужна подкрепа от държавата. Острови на щастието са тези, в които има добро взаимодействие между директор на училище и работодател", посочи Евелина Великова.  

Лазар Топчев каза, че въпреки спецификата на работа, която изисква от консултант-продавачите да общуват с хората, в T Market не изключват и възможността за внос на кадри от Беларус, Украйна и Молдова. В някои вериги има такава практика. Но големият проблем е да се намерят качествени хора. "По-лесно е да намериш ядрен физик, отколкото качествен транжор", посочи Топчев.  Според него ако работодателите не бъдат подкрепени за подготвянето на качествена работна ръка, те ще бъдат принудени да прибегнат към наемане на чужденци. 

Всички предложения на членовете на СМТ ще бъдат изпратени чрез КРИБ до Министерството на труда и социалната политика, посочи Йордан Матеев, шеф на Сдружението. Той се надява те да бъдат разгледани от работна група, в която влизат експерти от МТСП, синдикалисти и работодателски организации. Той посочи, че СМТ се опитва да помогне и за специалността "дрогерист". "Бяхме оптимисти, че ще успеем, но министерството на здравеопазването блокира решението", каза Матеев. Той допълни, че двигатели за дуалното обучение са германската, австрийската и швейцарската камари, като техни представители участват в работните групи, изготвящи промените.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай