Антоан Николов: Мъдрите хора си взимат поука и надграждат

Обществото ни страда от негативен начин на мислене, завист и неверие

Антоан Николов: Мъдрите хора си взимат поука и надграждат | StandartNews.com

Антоан Николов е роден на 21.11.1967 г.  Завършва "Право" в СУ "Свети Климент Охридски". От 1990-а до 2003 г. заема различни изборни длъжности. Той е зам. председател на СДС- София и член на Националния изпълнителен съвет, общински съветник е в Столичния общински съвет от СДС /1991-1995, 1995-1999, 1999-2003/, председател на Столичен общински съвет /1997-1999 и 1999-2003/. През 2003 г. след  разцеплението в СДС се оттегля от политическа дейност.  Собственик е на винарска изба  "Магура", председател на фондация "Интелектуални проекти".  Представител на КРИБ за община Видин. Семеен  с две деца. Ето какво сподели Антон Николов пред "Стандарт" в последните дни на 2021-ва.

  • Собственикът на винарска изба "Магура" Антоан Николов: Обществото ни страда от негативен начин на мислене, завист и неверие, казва юристът, бизнесмен и меценат в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Николов, как оценявате 2021-ва за живота в България?

- Беше трудна за повечето хора. За съжаление ковид вълната продължава, а последиците от нея не са никак малки. Животът ни се промени рязко, изправени сме пред нови предизвикателства. Хората са притеснени за здравето си и за това  на своите близки. Тревога има и как ще се развива икономиката и как това ще повлияе на живота ни в бъдеще. Изолацията, която се наложи, се отрази във всички сфери.

  • Липсва ни свободата

Заедно с това проведохме и три избора в една година, с което поставихме своеобразен рекорд в най-новата ни политическа история.  Така че изпращаме трудна и тежка година, но аз като оптимист се надявам  следващата да  бъде по-добра.

- Вашето мнение за политическата ситуация в страната?

- Радвам се,  че най-накрая имаме правителство, в което се включиха млади и симпатични хора - и трябва да им дадем шанс, за да ни покажат какво могат. Разочарован съм от ИТН и Слави Трифонов, който не намери сили да поеме отговорността и да управлява държавата, а толкова дълго време ни убеждаваше, че е готов за това. Като десен човек не ме радва участието и активността на БСП в тази коалиция. На моменти Корнелия Нинова измества по активност дори и премиера Кирил Петков и се държи като спечелила изборите. Убеден съм, че ако в ГЕРБ не намерят  формула за реформиране на партията си - включително с нови лица, послания и позиции, са обречени на бавно, но сигурно обезличаване. Има много примери в новата ни история - вижте СДС, НДСВ  и БСП. Притеснява ме и това, че голяма част от българското общество не е представено в последните няколко парламента, което означава, че не припознава нито една от действащите политически сили като свой реален представител. С две думи живеем в интересни времена, но да си пожелаем здраве и търпение, за да ги преминем за пореден път.

- Как, според вас, се чувства българинът на масата - с кана, която е наполовина пълна, или с чаша, която е наполовина празна?   

- Пак казвам: нека бъдем оптимисти и да приемем, че каната е наполовина пълна. Поне през най-хубавите и светли християнски празници да си отдъхнем от всичко негативно, което ни заобикаля. Така или иначе през 2022-ра

  • действителността отново ще ни приземи

В нея ясно се очертават няколко сериозни проблема за хората и бизнеса -  българското образование, цените на енергоизточниците, инфлацията. Ако към това добавим и трусовете в здравеопазването и социалната политика, то не ни остава нищо друго освен да се надяваме, че управляващата коалиция ще положи наистина големи и професионални усилия за овладяване на цялата ситуация. Тогава -  може би, догодина  по същото време с вас ще констатираме, че каната е наполовина пълна.

- На целия този фон остава ли време и желание на хората и за култура - вие по традиция подкрепяте оперния фестивал под Белоградчишките скали?

- Въпросът ви е много логичен. Заради всичко, за  което говорим, забравяме за културата. Исконна истина е, че само образованият и културен народ може да се справи бързо  и по най-интелигентния начин с всякакви кризи. Ясно е, че през последните две години културата пострада от всички ограничения,  свързани с пандемията. Пострада и любимият ни фестивал "Опера на върховете", не поставихме и Вагнер в пещера Магура. На всички това много ни липсва. Най-искрено се надявам, че през следващата година, когато  сме ваксинирани и ковид кризата бъде овладяна,  ще успеем да възстановим фестивала в пълният му обем  и блясък. Използвам случая да поздравя прекрасният екип на националната опера и неговия изключителен ръководител академик Пламен Карталов.

- Мислите ли, че съответните институции скоро най-после ще разберат, че културният туризъм може да ни изведе много нагоре в международните класации?

- Културно-историческото наследство на всяка държава е не само история, то е нейното бъдеще. И ако това още не е осъзнато от институциитеЕ?! Крайно време е България със своите  уникални дадености, културно-исторически и природни, да заеме подобаващото си място на световната сцена. През последните години се работи за това, но има още много какво да се желае, включително и  да се ускори процесът на дигитализация. И аз

  • отново поздравявам "Стандарт" за изключителните кампании

в "Чудесата на България" и пожелавам активно да продължавате - с напредването на технологиите се откриват прекрасни възможности. А за райони като северозападна България туризмът - в частност културен и винен, е  изключително важен, защото може да създаде много работни места и да накара поне половината от хората отново да заживеят там. Необходимо е обаче и държавата да бъде много активна, а не просто декларативна по проблемите на българския Северозапад. Необходими са инвестиции в инфраструктурата, големи данъчни облекчения за бизнеса, който работи  в този регион, програми за дългосрочно финансиране и други. Като още веднъж приветствам активността на "Стандарт" за "Чудесата на България", искам да ви подскажа за едно място, което е достойно да бъде в този списък -  Преображенският манастир край Велико Търново. В неговото изграждане са участвали двамата най-велики възрожденски майстори - Кольо Фичето и Захари Зограф.

  • Изключително духовно място с древна църква,

уникална история и стенописи. Тук се намира един от най-ценните и въздействащи стенописи,  "Колелото на Живота", на  Захарий Зограф. В манастира  под мъдрото ръководство на Негово високопреосвещенство архимандрит Георгий повече от петнадесет години тече  реставрация, в която активно участваме чрез  нашата фондация "Интелектуални проекти". Така, стъпка по стъпка, едно уникално място се съхранява за идните поколения.

- Кои са най-големите врагове в битието на сънародниците ни - страхът от вируса, песимизмът, липсата на вяра в Бога, духовната леност, нихилизмът...

- В  нескромния ми вече житейски път размишлявах и продължавам да размишлявам   кое е онова нещо, което винаги ни спъва. Някак си и в исторически план нашите полети винаги са "къси". Смятам, че проблем на цялото ни общество е негативният начин на мислене, завистта и неверието. Но за да се преборим с всичко това, ни трябва много време и целенасочени усилия, каквито ние за съжаление не полагаме. Ние постоянно  се връщаме назад във времето и търсим реваншизъм. Мъдрите хора не постъпват така. Те  си вземат поука и започват да надграждат. Но все пак, за да завършим позитивно, вярвам, че идва едно младо и ново поколение, широко отворено към големия свят и неговите достояния. Вярвам, че то е носител на оптимизъм, вяра в Бога и целеустременост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай