Ангарски: Вложенията в криптовалута не са за хора със слаби нерви

Избягвайте да държите твърде много пари по разплащателни сметки, депозити и сейфове

Ангарски: Вложенията в криптовалута не са за хора със слаби нерви | StandartNews.com
  • Дoгoвopнитe фoндoвe са oтличeн инcтpyмeнт, освободен от данъци в България
  • Избягвайте да държите твърде много пари по разплащателни сметки, депозити и сейфове
  • При избора на управляващо дружество проверете лицензите и резултатите на мениджърите
  • Възползвайте се от професионални съвети, вместо да прибягвате до "самолечение", когато става въпрос за спестяванията

Ивайло Ангарски e изпълнителен директор на Управляващо дружество Компас Инвест от 2011 г. Има над 20 г. опит в сферата на финансите и експертиза в управлението, като започва кариерата си в отдела на Dresdner-Kleinwort по Глобален дълг, форекс и местни пазари. Бил е в консултантските екипи на някои от най-големите инвестиционни проекти в България и е поставил основата на успешни бизнес операции на чужди инвеститори. Притежава Бакалавърска степен по счетоводство и финанси от Warwick Business School и сертификат по общи бизнес науки с концентрация в инвестициите от UCLA - Калифорнийския университет, Лос Анжелис.Управляващо дружество Компас Инвест е на българския пазар от 2007 г., притежава пълен лиценз от Комисията за финансов надзор. Компанията управлява над 140 млн. лв. в 7 колективни инвестиционни схеми и портфейли на доверително управление.

  • Поддържайте достатъчно пари за спешни случаи, но и инвестирайте редовно, съветва Ивайло Ангарски в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Депозитите в банките продължават да се трупат, въпреки почти нулевите лихви. Как можем да запазим спестените пари при галопираща инфлация и високите банкови такси?

- Има една важна стъпка, която можете да предприемете, за да се предпазите от загубата на покупателна способност: избягвайте да държите твърде много пари по разплащателни сметки, депозити и сейфове, които допълнително ерозират вашите спестявания. Тук обаче трябва да се направи много важно уточнение - препоръчваме винаги да поддържате достатъчно пари за спешни случаи, неотложни разходи и покупки в краткосрочен план. Но поддържането на свободни средства над този минимум може да струва скъпо в дългосрочен план. Решението е да се инвестира и то редовно. Това е чудесен начин да помогнете на спестяванията си да се справят с инфлацията. Това включва поемане на известен пазарен риск, но колкото по-дълъг е хоризонтът за инвестиране, толкова по-малка е вероятността да загубите пари. Както казва легендарният инвеститор Уорън Бъфет, следващото най-добро нещо след това да инвестирате в себе си, за да се предпазите от инфлацията, е да притежавате част от "прекрасен бизнес". Това е така, защото независимо какво се случва със стойността на парите, продуктът или услугата на бизнеса все още ще бъдат търсени, ако, разбира се, са достатъчно добри. Ето защо инвестициите с по-голяма експозиция към акции се представят много добре в периоди на инфлация.

- Какви видове инвестиционни продукти има и как да изберем най-подходящия за нас?

- С развитието на модерните технологии и интернет всеки от нас бива буквално заливан с реклами и "съвети" за инвестиции в океан от инвестиционни инструменти и решения. В същото време вceки чoвeк ce oтличaвa c инвecтитopcки пpoфил, oт кoйтo зaвиcи oптимaлния нaчин как дa бъдaт инвecтиpaни cpeдcтвaтa мy. Ние съветваме първо да се обърнете към доказани професионалисти и лицензирани управляващи дружества, чиято дейност е под стриктния контрол на Комисията по финансов надзор. С помощта на нашите oпитни инвecтициoнни кoнcyлтaнти ще определим инвecтитopcкия ви пpoфил, който зaвиcи oт peдицa фaктopи - възpacт, paзмep нa cвoбoднитe cpeдcтвa, инвecтициoнни цeли, oчaквaния зa дoxoднocт, cтeпeн нa тoлepaнтнocт към pиcк, вpeмeви xopизoнт, изиcквaния зa ликвиднocт нa cpeдcтвaтa и дp. Едва когато се знае точния инвеститорски профил, е редно да се пристъпи към подбор на оптималните за него инструменти - от подбор на договорни фондове, спестовни планове, до структуриране на индивидуални инвестиционни портфейли, включващи различни комбинации с експозиция към отделни класове активи (акции, облигации, имоти, суровини и т.н).

- Какви рискове крият по-рисковите инвестиции?

- Нормално е, когато става въпрос за спестяванията ни, да се чувстваме некомфортно да поемаме рискове с цел по-висока бъдеща възвръщаемост - преживяването на загуба (дори ако е временна) е болезнено. Но е важно да помним, че не губим пари, докато не продадем активите си за по-малко, отколкото сме платили за тях. Насърчаваме да се влагат пари на пазара редовно. Редовното инвестиране в променлив пазар може да доведе до по-добра възвръщаемост, отколкото инвестирането в постоянно растящ пазар. Ето защо е толкова важно да се придържате към инвестиционния си план, независимо от външната среда.Акциите се определят за по-рискови активи и като такива трябва да знаете, че те могат да направят инвестициите ви по-променливи или на нашия език - по-волатилни, което означава, че трябва да можете да понасяте някои неизбежни възходи и спадове в стойността им в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче, при правилно подбрани инструменти човек не само може да бъде защитен от инфлацията, но и да получи значително увеличение на капитала си.

- Ако отделя 1000 лева за подобна инвестиция, какво ще се случи с тях в срок от една, две и три години?

- За инвеститорите със средства от 100 лв. до 10 000 лв. препоръчваме инвестиция в договорни фондове. Cтигa дa бъдaт пpaвилнo ceлeктиpaни, дoгo-вopнитe фoндoвe мoгaт дa бъдaт oтличeн инвecтициoнeн инcтpyмeнт, който дори е освободен от данъци в България.

Ако бяхте вложили 1000 лв. в eдин oт нaй-ycпeшнитe дoгoвopни фoндoвe в България - "Koмпac Глoбъл Tpeндc", който често заема челното място в класациите по доходност измежду фондовете, инвестиращи в акции, щяхте да постигнете следните резултати след всички разходи и такси, към 30 ноември 2021 г.:

  •  За 1 година назад +14.21%
  •  За 2 години назад +35.34%
  •  За 3 години назад +44.25%

- Какъв е вариантът, ако отделям по 100 лева всеки месец в продължение на 1 година?

- Отново можем да разгледаме пример с договорен фонд "Компас Глобъл Трендс", който предлага и Спестовен план. При 100 лв. месечна вноска за 1 година назад, считано към 30 ноември 2021 г., нетната доходност e 10.21%.

- Има ли опасност да загубя вложените пари?

- Когато става въпрос за инвестиции, винаги съществува и риск от загуби в различна степен. Разбира се, има и фондове, в които можете да загубите значителна част от стойността на инвестираната сума. Поради това е от изключителна важност да се поинтересувате от резултатите на фонд мениджърите през предишни периоди, които, въпреки че не са гаранция за бъдещи успехи, могат да дадат добра индикация как са се справяли в периоди на възходи и спадове на пазарите. Важно е също да се провери лиценза на дружеството, както и кои са банки депозитари (където се съхраняват активите на фонда), с които дружеството работи. Полезна е и информацията в какви инструменти и на кои пазари инвестират фондовете.

- Мога ли да изтегля вложените пари, ако спешно ми потрябват и ще имам ли загуби?

- Едно от предимствата на добре управляваните и успешни договорни фондове е именно, че можете да изтеглите средствата си по всяко време. Разбира се, времевият хоризонт за най-добра възвръщаемост е между 3 и 5 години. Колкото по-дълго оставите парите ви да работят за вас, бидейки инвестирани през фонда в кошница от добри бизнеси, толкова по-големи ще бъдат шансовете ви не само да не претърпите загуби, но и да постигнете резултати като цитираните по-горе. В краткосрочен план сте зависими до голяма степен от текущите колебания на пазарите.   

- В кои случаи е по-добре да се вложат пари в инвестиционни продукти, вместо в покупка на имот?

- В България е често срещано явление, особено при по-заможните клиенти, да има свръх концентрация на инвестиции в имоти. Това донякъде е защита от инфлация в нарастващ пазар на имотите, но не бива да забравяме един от най-ценните уроци в инвестирането, а именно - да не държим всички яйца в една кошница. Дори и имотите да са основният ви бизнес, винаги препоръчваме част от средствата да бъдат пренасочени в инвестиционни продукти, които дават възможност пасивно да участваме в едни от най-успешните компании в света. Инвестициите в договорни фондове например изискват много по-малко средства, освободени са от данъци, характеризират се с бърза ликвидност при внезапно възникнала нужда от теглене на пари и предлагат различна доходност при различна степен на риск.

- Какви са плюсовете и минусите, ако купувам криптовалута?

- За първи път наши клиенти с индивидуални инвестиционни портфейли в "Компас Инвест" получиха експозиция към пазара на криптовалути чрез финансови инструменти още през 2017. От началото на тази година вече почти всички наши клиенти имат експозиция към криптовалути в портфейлите си в определена пропорция в зависимост от инвеститорския си профил.

Ние приемаме сериозно ролята си на инвестиционни консултанти и искаме да предложим насоки на всеки, който обмисля да инвестира в криптовалута. Едно от най-важните неща, които трябва да знаете за криптовалутата като инвестиция, е, че тя е силно нестабилна - това означава, че може или да спечели, или да загуби значително от стойността си за кратък период от време.

Дори и биткойн, която е най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, има ценова история, белязана от големи покачвания и сривове.

 От началото на годината досега се търгува в диапазон от 18 734.33 до 68 789.62 щатски долара за 1 брой. Спадове от 20% и 30% в рамките само на няколко дни са често срещани. Вярно е, че много хора са спечелили много от инвестирането в криптовалути, но това не е за хора със слаби нерви. Поради тази нестабилност ние считаме инвестициите в криптовалута за възможно най-рискови.

Знаем, че хората и много от нашите клиенти са изключително "запалени" по криптовалутите и затова искаме да споделим нашия опит с подобен род инвестиции. Нашият съвет е: ако ще инвестирате в криптовалута, трябва да имате инвестиционна теза или защо смятате, че стойността на инвестицията ще нараства с течение на времето. По принцип инвестиционната теза дава възможност за оценка на бъдещи парични потоци, но това не е възможно в случай на криптовалута. Вместо това, успешната инвестиционна теза за криптовалута трябва да се основава на изследване и анализ на нейните характеристики и бъдещи икономически събития. За съжаление, някои от най-честите причини да искате да инвестирате в криптовалута не са базирани на силни инвестиционни тези. Много хора искат да инвестират в криптовалута, защото се е представяла добре в миналото, но това не означава непременно, че ще продължи да го прави и в бъдеще. Някои хора може също да почувстват натиск да инвестират в криптовалута, защото изглежда, че всички останали го правят, но страхът от пропуснати печалби също не прави добра инвестиционна теза.

- Как да съм сигурна, че управляващото дружество или инвестиционният посредник няма да злоупотреби с парите ми?

- А как да сме сигурни, че лекарят, който ни лекува, няма да злоупотреби със здравето ни? При избора на управляващо дружество е от изключителна важност освен да се уверим, че дружеството притежава необходимите лицензи за извършване на тази дейност, но и да проверим резултатите на мениджърите, които ще управляват парите ни. Макар и да не са гаранция за бъдещи печалби, тези резултати показват как са се справяли по време на периоди на възходи и спадове на пазарите. При всички положения ще бъде по-добре, ако се възползваме от професионални инвестиционни решения и съвети, отколкото да прибягваме до "самолечение", когато става въпрос за спестяванията ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай