Американците преговаряли за "Белене" от януари

Американците преговаряли за "Белене" от януари | StandartNews.com

София. Американските инвеститори, които преди дни проявиха интерес да довършат АЕЦ „Белене", са говорили с българските власти още в началото на годината. Това съобщи в интервю за Дарик бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него инвеститорът тогава не е отговарял на нужните изисквания.

Интересът на американците бил много мъгляв и не било ясно откъде ще дойдат средствата за изграждането на "Белене", поясни Трайков. Според него има връзка поне по време между иска на Атомстройекспорт и подновения интерес от тези компании. Бившият министър е на мнение, че зад американците седят руски пари.

"Това впечатление се създава у страничния наблюдател, а иначе беше изненадващ и според мен недобър ход от руската страна да предяви иска към този момент. Сега, с този интерес на така наречения инвеститор нещата добиват логика", коментира Трайков. Според него има много големи интереси проектът да бъде продължен, но страната ни няма нужда от атомна централа със скъп ток, която задълбочава енергийната зависимост на България от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай