Агрокредитите са най-търсени

Агрокредитите са най-търсени | StandartNews.com

Взимат заеми за техника, ниви и за строеж на животновъдни обекти

Финансирането за земеделските стопани расте при свиване на пазара като цяло

Банките в момента работят предимно за фермерите. Най-много се теглят кредити за селското стопанство, казват финансисти, които са в системата от много години. Тези думи се потвърждават и от статистиката на БНБ - от няколко години секторът "Селско, горско и рибно стопанство" набира скорост и се нарежда сред най-кредитираните браншове - преди добивната промишленост и производството на електрическа и топлинна енергия. Докато общата сума на отпуснатите заеми за бизнеса през изминалата година е намаляла от 31,102 млрд. лв. в края на 2014 г., до 30,614 млрд. към 31 декември 2015 г., то земеделските кредити растат за същия период от 1,552 млрд. на 1,747 млрд. лв. Няколко родни банки са разработили поне по един специализиран продукт за сектора като всички те са

много гъвкави и максимално адаптирани към нуждите на бранша

* Като например предложението на Пощенска банка "Агро овърдрафт навреме", което е предназначено за покриване на оборотни нужди на земеделски стопани или търговски предприятия, занимаващи се с производство на земеделска продукция и селскостопански дейности. Финансирането дава възможност за получаване на оборотни средства за покриване на текущи разходи до получаване на преки доплащания (субсидии), както и за минимално месечно плащане - натрупаната месечна лихва. Заемът е без такса за предсрочно погасяване със средства от постъпили субсидии. Кандидатстването за кредитиране е максимално улеснено и става по интернет.

Данните от банките потвърждават статистиката на БНБ. Най-активен е секторът "Селско, горско и рибно стопанство" и той съставлява 33% от портфейла ни, каза пред "Стандарт" изпълнителният директор на Микрофинансиращата институция "Джобс" Костадин Мунев, която е част от Българската банка за развитие (ББР). След него вече се нареждат фирмите от преработващата промишленост и търговията. Дружеството предлага на земеделските производители инвестиционни и оборотни кредити от 1500 до 150 000 лв. със срок на връщане до 10 години и една година гратисен период. Заемите се отпускат в срок от 5 до 8 дни, което е много по-бързо от банките, казва шефът на "Джобс". От дружеството предлагат и четири

лизингови схеми за финансов лизинг за нови и употребявани машини

оборудване, транспортни средства и селскостопанска техника. Погасяването е за срок от 12 до 60 месеца с гратисен период от 12 месеца за първата година и по 3 месеца за всяка следваща. Най-често се финансират проекти за селскостопанска техника, за купуване на земеделска земя и за строеж на животновъдни обекти, казва Мунев.

* Обединена българска банка (ОББ) предлага финансиране за всички подмерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Условията са стандартни, а изискванията - минимални. Кандидатите за кредит трябва да са регистрирани като земеделски стопани с минимален стандартен производствен обем от 8 хил. евро, да са получили от предходната година приход от земеделска дейност или публична подкрепа за такава, и пр.

Булбанк предоставя пакетни оферти за селскостопанските производители. Те са групирани в няколко сегмента - Бизнес идея, Производство, Реализация. Кредити се дават за покупка и аренда на земеделска земя, за купуване на лизинг на земеделска техника, специализирано селскостопанско оборудване, техника за напояване, изграждане или покупка на складови помещения и зърнохранилища, покупка на животни. Кредити за производствена дейност се дават за

изграждане или ремонт на производствени бази

и стопански постройки. Финансират се проекти по схеми и мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по националните инвестиционни програми и индивидуални проекти, за консултантски разходи. Може да се кандидатства и за оборотно финансиране - за купуване на семена, торове и препарати, за горива и фуражи. Банката открива кредитни линии и за разплащане с доставчици и клиенти, дава оборотни кредити срещу складови записи на зърно. Чрез факторинг се получава оборотно финансиране за горива и смазочни материали, химикали и поддръжка. Не са за пренебрегване и различни застрахователни продукти.

* Специални условия, съобразени със сезонния цикъл и специфичния характер на дейността на земеделските производители, предоставя Сосиете Женерал Експресбанк по кредит "Партньор АГРА". Те включват по-изгодна лихва от 4,99% за овърдрафти в лева и такса за управление от 0,49%. Максималният размер на заема, който земеделските производители могат да получат, е до 350 хил. лв. Кредитите се отпускат за оборотни средства, свързани с основната дейност на производителите. Преференциалният кредитен продукт за земеделски стопани въвежда

по-благоприятни условия на база плащанията

от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), които те получават за обработваеми площи. Животновъдите и зеленчукопроизводителите, които са бенефициенти на директни плащания от ДФЗ, също могат да се възползват от финансова подкрепа в размер до 75% от очакваната за текущата година субсидия. За агропроизводителите, които са получили субсидии за обработваеми площи от ДФЗ за предходната година, условията на кредит АГРА предвиждат финансиране до 95% от размера на очакваната помощ, а за производителите, които ще получат подпомагане за първа година, банката предоставя до 80% от субсидията. От финансовата институция уточняват, че одобрението на финансирането не зависи от наличието на удостоверение за обработваеми площи.

Всички банки, предлагащи земеделски заеми, се стараят да улеснят максимално кредитирането и поставят доста лесни условия - кандидатите да имат жизнеспособна идея за бизнеса си, която да защитят убедително, да откриват нови работни места, да имат добра репутация, да са регистрирани в Търговския регистър, да имат собствено участие във финансирането, и пр.

42% от парите за малкия бизнес отиват във ферми

В една от малките банки, които работят на пазара в страната - TBI - България, 42% от всички отпуснати кредити за 2015 г. за малки и средни предприятия са по оперативни програми и срещу субсидии за сектор "Земеделие". Финансиранията по оперативни програми в сектора представляват 13% от общия дял на отпуснатите кредити за бизнеса от банката. В същото време делът на заемите, дадени срещу субсидии за обработваеми площи, животни и агроекология, е 29% от общия брой кредити. През втората половина на миналата година бяха реализирани последните инвестиционни проекти за програмен период ПРСР 2007-2013 г. като беше отворен допълнителен прозорец за проекти на стойност 50 млн. лв. със срок на реализация 45 дни до края на ноември. "Очакванията ни за тази година са да продължи тенденцията за увеличаване на дела на инвестиционните кредити за селското стопанство. Благодарение на новия програмен период ПРСР 2014-2020г., който стартира в края на 2015 г., вече са подписани и първите договори между бенефициентите и ДФ Земеделие", коментираха за "Стандарт" банкери.

Бъдещето е в иновациите

Новото име на развитието на селското стопанство е иновации. Само така ще се повиши конкурентоспособността на земеделските стопанства не само у нас, но и в Европа, и по света. Затова темата на конференцията "Иновации в българското земеделие", която се състоя преди дни в Пловдив, се фокусира именно върху най-новото в отрасъла и го свърза с мярка 16 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 "Сътрудничество", свързана пряко с иновациите. Това ще позволи да се възстанови скъсаната връзка между земеделските стопанства и науката у нас, подчертаха присъстващите на конференцията експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Програмата за развитие на селските райони влиза в ключовата си фаза, каза Антон Аспарухов, директор на дирекция "Развитие на селските райони" в МЗХ. Според него точно сега е моментът да се говори за иновации, защото след тази година мерките за инвестиции в земеделието и преработката ще са история и тогава ще останат мерките за иновации. "Мярката за иновациите е най-добрият инструмент за повишаване на добавената стойност от българското земеделие. Това може да стане с мярка 16 "Сътрудничество", подчерта Аспарухов. Инвестиционните мерки помагат, но при тях резултатът е по-бавен, добави той. Според него в университетите има научни разработки, но те никога не виждат бял свят в земеделските стопанства. А в стопанствата има проблеми, които могат да бъдат решени. Мярка 16 Сътрудничество е решение за това, категоричен е Аспарухов.

"Въвеждането на иновации в сферата на селското стопанство у нас е задължително. Първият хибриден домат е създаден в България около 11 години преди холандските домати. Във времето сме имали такива спорадични изблици на интелект и умения, които за съжаление не са се материализирали в голям търговски успех". Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, която е съорганизатор на конференцията, съвместно с Института за агростратегии и иновации. Присъстваха и високопоставени представители на главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия, на Министерството на земеделието и храните у нас, на Тракийския университет в Стара Загора и др. "Синхронизирането на процесите за производство, търговия, съхранение на земеделска продукция, и наука, която да създава иновации заедно със земеделските стопани по систематизиран начин, е задача, която никога няма да свърши. УниКредит Булбанк е готова заедно с вас да участва в модернизирането на селскостопанския сектор у нас", допълни Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай