АЕЦ удължава живота на хилядниците със собствени средства

Между 300 и 400 милиона евро излиза модернизацията на реакторите, за да работят 20 години повече

АЕЦ удължава живота на хилядниците със собствени средства | StandartNews.com

Козлодуй. Програмата за удължаване живота на двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй" ще бъде финансирана изцяло със собствени средства на централата. Това съобщи изпълнителният директор на Първа атомна Иван Генов.

Предвижда се модернизацията им да се извърши на два етапа. В първия ще се вложат към 200 милиона евро и би трябвало да приключи през 2017 г. В следващите пет години постепенно ще се подменя оборудването, на което изтича ресурса за експлоатация. Новите съоръжения ще струват между 100 и 200 милиона евро. „Цифрите са приблизителни, защото престоят търгове, на които ще се мъчим да свалим цените, но важното е, че разполагаме със средства за предстоящите инвестиции", коментира Генов.

След фалстарта на миналата година, когато централата натрупа 6 милиона лева загуба през първото полугодие, АЕЦ приключи 2013-та с печалба около 35 милиона лева. „Отделно от това внесохме 11 милиона лева такси за ползване на вода, залежали още от 2012 година", подчерта атомният шеф. Положителният финансов резултат е постигнат след свалянето на таксите за износ, което позволява централата да продава ток зад граница. Това дава увереност, че АЕЦ ще се справи сама с мащабната реконструкция на V и VІ блок.

Френско-руският консорциум между „Електрисите дьо Франс" и „Росенергоатом" приключи своето обследване на състоянието на 1000-мегаватовите реактори. Анализът на консултантите сочи, че двата блока могат да работят поне 20 години след изтичане на сегашните им лицензи. След това има вариант за още 10. Тази експертна оценка е дала възможност централата да внесе програмата си за удължаване живота на хилядниците в Агенцията за ядрено регулиране в края на миналата година. Сега V блок има лиценз за експлоатация до 5 ноември 2017-та, а VІ – до 2 октомври 2019-та.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай