9 гимназии на издръжка на бизнеса

9 гимназии на издръжка на бизнеса | StandartNews.com

Минната индустрия с проект за дуално обучение

Ще подготвят кадри, нужни на компаниите, професиите стават защитени

От тази есен в 9 професионални гимназии в страната се разкриват нови паралелки, които ще обучават учениците от 8 клас по специалности, търсени от компаниите в миннодобивната и миннопреработвателната индустрия. Нещо повече -когато младежите станат 11 клас, ще започнат паралелно с ученето и работа по два или три дни в седмицата в някоя от фирмите. По този начин те по-бързо ще навлязат в професията и ако харесват работното си място и се представят добре, след завършването на техникума ще бъдат наети за постоянно. Фирмите пък по-лесно ще подготвят младата работна ръка, ще направят подбор на кадри още докато младежите учат, ще мотивират и задържат най-добрите със стипендии и възможности за професионално развитие. На практика това е класическият вариант на дуалното обучение, което от няколко години се подготвя в България. Но заради законови липси не може да се внедри повсеместно в българските професионални училища.

За да ускори процеса, Българската минно-геоложка камара вече е разработила проект за дуално обучение в 9 професионални гимназии в страната, които да осигурят на нейните членове така необходимите средни технически кадри. "В момента само 3 от общо 159 професионални гимназии имат прием по специалности, които са особено важни за развитието на минната индустрия - в Раднево, Панагюрище и Мадан", посочи Лъчезар Цоцорков, председател на БМГК и председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет", по време на Втората национална дискусия "Да! На българската икономика", подготвена от в. "Стандарт" и КРИБ.

Това е крайно недостатъчно и затова камарата е договорила с кметове и директори на училища разкриването на нови специализирани паралелки по минна електромеханика, машини и съоръжения за добивната промишленост, добивни и обогатителни технологии, газова техника. Издръжката на практическите занятия на учениците в тези паралелки се поема от компаниите, които членуват в камарата.

А учениците, които карат стажа си във фирмите, ще получават и заплати.
Гимназиите са определени така, че във всеки регион на страната да има поне една. До есента БМГК трябва да договори и с образователното министерство нови учебни програми за първите ученици от дуалната система.

1. За Югоизточен регион избраната гимназия е "Св. Иван Рилски" в гр. Раднево. Тя ще подготвя ученици основно за въгледобивните мини "Марица-изток", "Балкан" в Твърдица и "Черно море", както и за "Инмат" - Раднево, специализирана в добива на инертни и строителни материали.

2. В Централен Южен регион е професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище, която и сега подготвя кадрите за "Асарел Медет". Учениците, които са избрали тази гимназия, ще може да трупат стаж и в "Горубсо"-Мадан и "Горубсо"-Златоград, "Рудметал" и още няколко компании в региона, които се занимават с добив на полезни изкопаеми. За тези компании ще се подготвят и учениците от Професионална гимназия "Васил Димитров" в Мадан.

3. Три са училищата с дуално обучение за Югозападен регион. Гимназията по енергетика и минна промишленост "Христо Ботев" в Перник ще работи с "Елаците Мед", "Дънди Прешъс Металс", "Мини Открит въгледобив" и "Пирин Ораново". А професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София ще провежда дуалното обучение съвместно с "Въгледобив"-Бобов дол, "Мина Станянци", "Мина Бели брег", "Овергаз", "Моезия Ойл енд газ" и "Шеврон" България. За същия регион е гимназията по техника и мениджмънт "Христо Ботев" в Ботевград, която ще подготвя кадри основно за компании, занимаващи се с добив на неметални руди и инертни материали, като РМД "Жабляново", "Ватия", "Базалт", "Огняново", "Пътстрой" - Перник.

4. За Северозападен регион минно-геоложката камара е включила в проекта си гимназията по подемна строителна и транспортна техника "Г. С. Раковски" в Плевен. С нея ще работят фирми, които се занимават с добив на неметални полезни изкопаеми, като "Гипс"-Кошава, "Би Ен Ес Ес" - Враца и "Хемус"-Мездра.

5. В Централен Северен регион гимназията по промишлени технологии "Атанас Буров" в Русе ще подготвя паралелка за "Каолин", "Скални материали"-Русе и "Рамово"-Севлиево.

6. В Североизточен регион е гимназията по електротехника във Варна, с която ще работят варненските фирми "Ескана" и "Попчев Стоун Дизайн", както и "Люляка Матириълс" в Девня и "Батова Ривър" в Балчик.
БМГК ще настоява пред образователното министерство специалностите от минната индустрия в избраните професионални гимназии да бъдат обявени за защитени професии. На практика това означава, че паралелки с под 15 ученика няма да бъдат закривани. "Ще отворим проекта си и за компании от други браншове, които имат нужда от подобни специалисти", уверяват от БМГК.

Австрийски инвеститори дават заплати на ученици

Австрийски инвеститори в България ще подпомогнат старта на дуалното обучение от есента в три професионални гимназии в три града у нас. Специалностите, училищата и градовете са подбрани след допитване сред фирмите, направено от Търговското представителство на австрийското посолство.

Националната финансово-стопанска гимназия в София ще приеме за учебната 2015-2016 г. осмокласници, които да подготвя за професия "Икономист" за търговските веригите "Била", "Лидл", "Кауфланд", dm и "Метро". Ученици от Професионалната техническа гимназия "Иван Райнов" в Ямбол ще бъдат обучавани по специалностите "мехатроника" и "машинен техник" за предприятията "Палфингер Продукционстеник България" и "Хидравлични елементи и системи" АД. В Габрово дуалното обучение ще бъде въведено в Професионалната техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" по заявка на местните машиностроителни предприятия "Цератицит България" и "Резбонарезни инструменти-Габрово".

"Същинското дуално обучение с практика в предприятията всяка седмица ще започне, когато учениците запишат 10 клас, но теоретичната подготовка ще стартира още от 8 клас", обясни София Дамянова от Търговската служба към австрийското посолство. С тази цел в момента с Министерството на образованието се разработват нови учебни планове и програми за пилотните паралелки, които да отговарят на нужди на фирмите, включени в проекта.

Идеята на австрийския проект за дуално обучение е всеки ученик да бъде обучаван в реална работна среда от квалифициран наставник от съответната фирма. Разходите по практическата подготовка се поемат изцяло от австрийските фирми. В 10 клас практиката ще е един път седмично, в 11 клас - два пъти, а в 12 клас - три пъти седмично. Така учениците ще имат достатъчно часове, за да покрият норматива за общообразователните предмети. При завършване на гимназиалното обучение и при успешно представяне на изпитите, учениците ще получават диплома за завършено средно образование и свидетелство за придобита професионална квалификация - трета степен.

В същото време докато практикуват, учениците ще сключват трудови договори за обучението си в 11 и 12 клас, за което ще получават възнаграждение и ще се трупа трудов стаж. Предвиденото по проекта възнаграждение е 90% от минималната работна заплата, но пропорционално на броя на дните практика в месеца.

Обучаващите се в дадена фирма ученици не са задължени да започнат работа след завършването си в същата фирма, обясни София Дамянова. Те могат да отидат при друг работодател от бранша, както и при него да дойдат обучени в друга фирма специалисти. "Австрийските компании не са движени само от собствения си интерес, те са убедени, че по този начин инвестират в образование и допринасят за дългосрочен ползотворен ефект върху цялата икономика и върху всички браншове, коментира Дамянова.

Предимствата за работодателя са, че няма да хаби средства и време за подбор и обучаване на служители, след което да се окаже, че те не желаят да работят тази професия или в тази фирма или че не са подходящите за тази позиция. Целта на пилотния австрийски проект е, когато се видят резултатите от успешното реализиране на дуалното обучение, в него да се включат повече фирми, повече гимназии, да се сформират повече паралелки и това да допринесе за по-качествено образование, по-висока конкурентоспособност на фирмите, по-високи заплати за служителите и по-развити региони.

Качеството и успехът на дуалното обучение в Австрия може да бъде онагледен с факта, че 40 % от учениците избират да се обучават по дуалната система. Повече от 35 000 фирми в Австрия обучават над 120 000 гимназисти, сочат данните на Австрийската търговска камара.

Две школа по швейцарския модел

До края на май ще бъдат посочени двете училища, в които ще тръгне дуално обучение по швейцарски модел. Засега са определени само браншовете - млечната промишленост и машиностроенето. Знае се също, че училищата ще бъдат в Централна България и сред тях няма да има софийско школо. С всяка следваща година училищата ще бъдат разширявани с още две.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай