78% от немските инвеститори влагат отново у нас

78% от немските инвеститори влагат отново у нас | StandartNews.com

София. 75% от германските инвеститори, които са вложили капитала си в България искат да продължат да инвестират в страната ни. Това стана ясно на дискусионния форум, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

 

„Германия е ключов наш търговски и стратегически партньор", коментира пред медиите премиерът Орешарски след дискусията, подчертавайки, че немските инвестиции у нас откриват работни места.

По думите му фактът, че миналата година за първи път от много години насам търговският баланс с Германия е положителен, показва ролята и значението на немските инвестиции в България".

 

Премиерът отбеляза, че германските инвестиции дават иновативност и добри мениджърски практики. „Надявам се, че германските ни партньори ще съдействат за това нашата икономика да става все по- конкурентноспособна и да подобряваме търговския си баланс с Германия, за което основен принос имат германските инвестиции", добави премиерът Орешарски.

Орешарски обяви, че се подготвя нов Закон за инвестициите - съвсем опростен, в контекста на целта ни да намалим административните тежести.

 

„Още при формиране на нашия кабинет си поставихме доста амбициозни цели, свързани със стимулиране на икономическото развитие, създаване на предпоставки за оживяване на стопанската активност и за насърчаване на предприемачеството", отбеляза министър-председателят. Той подчерта, че се въвежда практиката големи инвестиционни проекти да се асистират лично от администрацията.

 

Премиерът акцентира върху по- активната регулаторна роля на държавата, най- вече в защита на по- ефективната конкуренция. „Едно голямо направление в нашата работа е намаляването на административните тежести върху бизнеса", каза министър-председателят. Като силно преимущество на българската икономика премиерът посочи и ниските нива на пряко облагане. „Друго направление, което считаме за важно, е да възстановим коректността от страна на държавата в разплащанията с бизнеса", заяви премиерът. Той напомни, че в отминалите години начинът за разрешаване на проблемите е бил спирането на плащанията. „Това е най- лесното действие, но възстановяването не е така лесно. Правим усилия да отрегулираме взаимоотношенията не само с Хермес, но и с всички кредитори на БДЖ", добави министър-председателят.

 

„Опитваме се да реорганизираме Банката за развитие и да направим по- сериозна подкрепа на малкия, експортния и новостартиращия бизнес. Подготвяме и пакет от промени за по- ефективна защита на потребителите, което ще даде нови възможности и ще подтикне и производителите към едно по- добро качество и по- лоялна конкуренция", каза още премиерът.

 

По отношение на фискалната консолидация г-н Орешарски каза, че няма да се бърза. „Дефицитът за миналата година, при разрешен от парламента 2%, успяхме да го задържим 1,8%. Имаме същия план за тази година. Много се надявам при изпълнението да го свием, защото нашата цел ще бъде в средносрочен план, в рамките на мандата, да го свалим до и малко под 1%", отбеляза премиерът Орешарски.

 

За 2013 г. Германия е третият по големина инвеститор в България с обем на инвестициите от 199 милиона евро. Преднина пред федералната република имат Холандия и Люксембург, обяви президентът на ГБИТК д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер.

 

Той допълни, че през 2013-а търговският обмен между България и Германия е достигнал рекордният обем от 5,3 милиарда евро, което е с 10, 5 % повече от 2012. Износът на България за Германия е бил с половин милиард евро повече от вноса от Германия за България.

 

На форума стана ясно, че България и Германия ще работят по съвместен проект в професионалното образование. "Вече имаме уговорка с немския посланик г-н Матиас Хьопфнер и президента на ГБИТК д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер, да направим една връзка, един проект, заедно с Института по професионално образование в Германия, където да ни помогнат в законодателните промени, най-вече в програмите и в стандартите, така че да държим високи стандарти в професионалното образование". Това заяви образователният министър Анелия Клисарова.

 

„Една от интересните теми беше, за връзката на професионалното образование и пазара на труда, или как образованието отговаря на изискванията на пазара на труда. Искаме да въведем дуалната система. Чухме интересна презентация и там вече има такова училище по дуалната система. Ежегодно се обучават по 12 ученици", каза още Клисарова.

 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов, от своя страна обяви, че до края на април се проверяват ЕРП-та и "Топлофикация" - София.

 

„Споделих удовлетворението на българските енергетици, от това, че по много параметри на Програма 30 на Европейската комисия, нашите позиции съвпадат, и ще търсим и в бъдеще подкрепата на Германска федерална република. Изяснихме някои неща по проблемите, възникнали с възобновяеми енергийни източници, защото нашата цел е прозрачност и баланс по отношение интересите на обществото", подчерта Айлов.

 

В дискусията се включиха министър-председателя Пламен Орешарски, министърът на образованието и науката Анелия Клисарова и заместник министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай