3 вместо 7 години срок за залесяване на гори

3 вместо 7 години срок за залесяване на гори | StandartNews.com

София. Срокът за залесяване на пожарища и сечища се намалява от седем на три години в промените в Закона за горите, които Правителството предлага. Разширява се кръгът на субектите, имащи право да възлагат и извършват залесяване, чрез включването на учебно-опитните горски стопанства и специализираните звена на Изпълнителната агенция по горите. По този начин в по-голяма степен се гарантира защитата на обществения интерес по чувствителната тема за възобновяването на българските гори, се казва в съобщение от Министерски съвет.

С изменение на чл. 115, ал. 1 се създава възможност фирмите, регистрирани на територията на дадена община, да могат да участват в процедурите като местни търговци във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат в обхвата на тази община. Поради неясната си формулировка, досегашният текст бе повод за съдебни дела след провеждане на процедури по този ред и не постигаше целта за насърчаване на заетостта и осигуряване на работа на малките и средни предприятия по места, напомниха от кабинета.

Предлага се отмяна на разпоредбата на чл. 116а, която даваше възможност за допълнително разширяване на обхвата на дългосрочните договори, което, по мнението на бранша, създава условия за установяване на монополно положение и допуска необосновано завишаване на обема на добиваната дървесина по дългосрочните договори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай