1500 паунда за старт на работа във Великобритания

Засега няма промяна в студентските кредити, младежите имат нужда от документ за уседналост

1500 паунда за старт на работа във Великобритания | StandartNews.com
  • Между 4 и 6 седмици отнема получаването на NIN - Национален Осигурителен Номер 
  • Засега няма промяна в студентските кредити, младежите имат нужда  от документ за уседналост 

Все повече стават въпросите, които всеки желаещ да работи и живее на Острова след Брекзит, си задава. Едни от тях са безспорно за задължителните условия, на които трябва да се отговаря за тази цел. При пристигане имигрантите трябва да уредят най-важните документи, които ще са им необходими за пребиваването и започването на работа в Англия. 

На първо място това е откриването на банкова сметка и NIN (Национален Осигурителен Номер). След това достатъчна сума пари. Тя не бива да е по-малко от 1500 паунда. Това е минималната сума, ако се смята, че ще са ви необходими 500 паунда наем за месец и 500 паунда за депозит, който се връща след напускане на квартирата. Цената е строго индивидуална в зависимост от жилището. Около 60 паунда са нужни за храна, между 70 и 120  - за транспорт. 

Работа и квартира - може и преди заминаването 

Това в някой случаи е за предпочитане, за да можете веднага да се установите и да се сдобиете с необходимите документи, за да започнете работа. Откриването на банкова сметка е необходимо за всеки чужденец, който пристига на Острова. За целта трябва да представите паспорт и документ, с който доказвате, че имате адрес в Англия. Проектозаконът за имиграцията предвижда затягане на мерките за откриването на банкова сметка на имигрантите, което включва подробни проверки на кредитния статус и дали лицето има задължения към банкови институции в рамките на ЕС. За момента, този закон все още не е приет. 

NIN е един от най-важните и необходими документи, от които се нуждаете, за да започнете работа в Англия. Този номер се издава от Данъчната служба на Англия и ще ви трябва, за да плащате данъци, да си откриете сметка в банката, да учите, работите. Ако нямате NIN ще трябва да плащате огромни данъци. Между 4 и 6 седмици са необходими за получаването на NIN.  Това не е толкова лесна процедура, затова се въоръжете с търпение. Процедурата включва и интервю, на което може да ви бъде отказано получаването на NIN. Вече има много лицензирани фирми, които могат да ви помогнат със справянето с всички проблеми, свързани с изваждането на нужните документи. 

Регистрацията за селф-емплойед-UTR номер е важна стъпка за започване на всякаква работа в Англия. При пристигането си на Острова трябва да сте наясно с това какво ви е необходимо, за да започнете работа и да имате предвид, че законодателството във Великобритания се различава значително от това у нас. Затова винаги търсете информация по въпросите, които ви вълнуват от достоверни източници. Липсата на информация и комуникация може да създаде сериозни проблеми на имигрантите и започването на работа в Англия. 

Новото при студентите - документ за уседналост 

Обратното броене до пълния Брекзит вече тече, след като разводът между Великобритания и ЕС е факт от 1 февруари, а преходният период изтича на Нова година. В същото време посредниците за работа в Обединеното кралство отчитат бум на желаещите. Повечето са извън София. Напливът е заради опасенията на хората, че след окончателното излизане на кралството от Европа на 1 януари 2021 г. ще има сериозни ограничения. От фирмите успокояват - до края на 2020 година няма да има промяна в процедурите, документите или изискванията към желаещите. 

Брекзит засега не плаши и бъдещите студенти. Великобритания остава най-предпочитаната страна и за кандидат - висшистите. На Острова  нивото е по-високо. Британските университети също полагат усилия, за да задържат качествените младежи. Напоследък все повече вузове предлагат ускорени двегодишни програми за бакалаври, които спестяват разходите за една година. 

Консултантските фирми са категорични, че условията за кандидатстване за студентски заеми остават същите. Единственото ново е, че при кандидатстването трябват документи за уседналост. Подайте ги до края на годината. 

Няма да има роуминг след Брекзит 

За мобилните потребители засега няма да има промяна в тарифирането и те ще продължат да се възползват от регулацията за роуминг в ЕИЗ както досега. От българските оператори Telenor пусна официално съобщение, но проверки в сайтовете на VIVACOM и A1 показват, че нещата остават същите за сега. Възможно е обаче след края на преходния период, Великобритания да попадне в роуминг зона извън ЕС, както са Швейцария и Украйна, например, и потреблението да се таксува на съвсем различни цени. 

Излизането на Обединеното кралство от ЕС несъмнено ще се отрази малко или много на всеки един отрасъл в страната. То няма да пропусне и мобилните услуги, а жителите на Острова все още не са наясно какво ще се случи. 

Както знаем добре, вече 2 години има регулации относно тарифирането на роуминг услугите в рамките на ЕИЗ. Те целят жителите на зоната да бъдат постоянно свързани, докато пътуват по работа или на екскурзия, без да доплащат допълнително за мобилни услуги в рамките на разумното ползване. Правилата важат не само в ЕС, а и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. 

След като Брекзит става със сделка, регулациите ще важат и за жителите на Обединеното кралство, защото в документа ще е включен преходен период за плавното излизане на държавата от ЕС. Докато той трае потребителите от двете страни на договора ще могат да ползват мобилните услуги както досега. 

Според сайта на британското правителство основните местни оператори (3, EE, O2 и Vodafone), нямат планове да променят тарифирането към държавите от ЕС/ЕИЗ. Това обаче не значи, че ще е същото и с операторите от другите страни, включително и от България, които ще бъдат свободни да въведат такси за роуминг в Обединеното кралство. 

Според последните регулации, въведени от Брюксел, няма допълнително плащане на разговорите при пътуване в друга страна от ЕС, а таксуването става според ползвания от оператора план. За мобилен интернет също не се изисква допълнително плащане, но има лимит, който се определя спрямо тарифния план и месечната такса. Изследванията на ЕС показват, че след премахването на роуминга използването на мобилен интернет се е увеличило 5 пъти, а изговорените минути са нараснали двойно.   

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай