1200 лв. става обезщетението при несъстоятелност

1200 лв. става обезщетението при несъстоятелност   | StandartNews.com

София. Максималният размер на гарантираните плащания при несъстоятелност на работодателя ще се вдигне от 1000 на 1200 лв. като срокът ще се вдигне от три на шест месеца за последните начислени, но неизплатени възнаграждения преди прекратяването на дейността на фирмата. Тези промени парламентът прие днес на първо четене при изменението в закона за гарнтираните вземания при несъстоятелност на работодателя.

Вместо шест месеца, фирмата трябва да е работила най-малко 12 месеца преди обявяването й в неплатежоспособност, за да се ползват служителите й от правото си на обезщетения за неизплатени възнаграждения.

Фондът "Гарантирани вземания на работниците и служителите", откъдето се отпускат обезщетенията, има резерв от над 200 млн. лева, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Това според нея показва, че фондът е неефективен, тъй като в него постъпват в пъти повече средства, отколкото се харчат. През 2009 г. например във фонда от осигуровки влизат 21 млн. лева, а като обезщетения през годината са изплатени 710 хиляди лева. Общо от 2005 г. насам, откакто е разкрит фондът, в него са вляти над 215 млн. лева, а са изхарчени 6 млн. лева.

До средата на 2013 г. постъпленията са около 4 млн. лева, а изплатените пари около 200 хиляди. Общо 24 фирми са обявили несъстоятелност от началото на годината и от цялата страна, а заявки за обезщетения са подали 213 човека, заяви Нинова.

Подизпълнителят на НОИ и и.д. директор на фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" Весела Начева обясни, че всъщност заради този резерв фондът вече не се захранва от месечните осигуровки, а от глоби, административни такси и държавни книжа.

„Вместо три заплати, както досега, работниците ще могат да получават 6 заработени, неизплатени заплати от фирмите, изпаднали във фалит или несъстоятелност". Това обясни пред журналисти председателя на Комисията по труд и социална политика Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай