10 изтеглиха парите си от минералната вода

10 изтеглиха парите си от минералната вода | StandartNews.com

София. Десетима инвеститори, които са вложили парите си в добив на минерална вода, са се оттеглили от пазара. Така концесиите върху изворите са намалели от 25 на 15 през последните пет години след приемането на поправка в Закона за водите, според която едно находище може да се експлоатира само от един концесионер. Това каза Асен Личев от Министерството на околната среда и водите по време на дискусия за промяна на закона в парламентарната комисия по околна среда. Ако този текст продължи да действа, вероятно скоро ще останат само четирима от най-големите концесионери, които са единствените, ползващи над 70% от разрешените за добиване количества вода, коментира той.

 

Предложението на група народни представители начело с Йордан Младенов е законът да се промени така, че няколко концесионери да могат да добиват вода от едно и също находище. Текстът беше подкрепен от депутатите от комисията по околна среда и води. Промяната на закона ще доведе до ефективно управление на ресурсите, каквато е една от основните ни цели, коментира екоминистърът Искра Младенова. В момента това не е факт, признават го и противниците на законопроекта, допълни тя. Основните тези против законопроекта са две. Първата е, че текстът ще удари по концесионерите, които вече са инвестирали в съоръжения при изворите, а други ще могат да ги ползват на готово. Втората е, че текстът противоречи на европейска директива. И двете опасения са безпочвени, увериха вносителите на законопроекта. Концесионерите, които вече са инвестирали, ще продължат да ползват съоръженията си, но до тях ще могат да се настанят и други компании, които също ще инвестират пари, за да добиват минерална вода. Тезата, че поправката противоречи на европейското законодателство, също е безпочвeна, защото според директивата на ЕС всяка държава членка определя сама правилата за предлагане на натурални минерални води на пазара, коментира зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов.

 

Промяната ще увеличи работните места

Цветан Пенков, кмет на Девин


Промяната в закона, която предвижда повече от един концесионер да може да експлоатира едно и също находище, ще доведе до увеличение на работните места в малките общини, които са богати на минерални извори. Това е изключително важно в период на криза. Само на територията на Девин има 10-12 извора, за които има направени проби и са годни за експлоатация и за бутилиране на водата. Каним всички инвеститори, които имат интерес в тази област.

 

Изгубихме концесионерите

Мария Мадарова, община Брацигово


В община Брацигово имаше двама концесионери преди приемането на поправката в закона, а в момента няма нито един. Така водата от изворите просто изтича, без да се използва по никакъв начин. Добивът на извора е два литра в секунда, които просто се изливат в нищото. В същото време общината изгуби сериозна за нея сума от концесионната такса, да не говорим за работните места, които също бяха закрити. Смятаме, че приемането на поправката, която да позволи повече от един концесионер да експлоатира едно находище, ще реши тези проблеми.

 

Текстът защитава обществения интерес

Рамадан Аталай, депутат от ДПС


Поправката на закона защитава обществения интерес и се радвам, че всички изказвания сочат, че има подкрепа за предложението повече от един концесионер да може да експлоатира един извор. Никой не каза, че този текст е в ущърб на държавата или обществото, имаше само някои гласове, че се създават някои неудобства за инвеститори. Това ме кара да мисля, че сме напипали вярната посока. Разбира се, инвеститорите са в правото си да защитават интересите си и сме готови да приемем различни предложения, с които да усъвършенстваме текстовете между първо и второ четене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай