Шафран измества тютюна в Кърджали

Шафран измества тютюна в Кърджали | StandartNews.com

Огромен срив на производството на ориенталски тютюн през последните 7-8 години се забелязва в региона на Кърджали, който е традиционен производител на "зеленото злато". През 2017 г. регистрираните тютюнопроизводители са под 600, а произведената продукция е около 500 тона. За сравнение, преди 25 години продукцията е стигала до 25-30 хил. тона годишно. Много земеделски производители търсят алтернатива с отглеждане на билки, овошки, заговори се за синара, лимец, лавандула, даже и за маслини.

От 2015 г. производители в Източните Родопи правят опити и с шафран. За 2-3 години интересът нарасна, в момента има масиви от по 10 и 40 дка в района на Широко поле и Скалище, Крумовградско и Ардинско. Стопаните в Кърджалийско, заложили на шафрана, са около 15-20 души. На места при засаждането на луковиците вече се използва и техника.

В момента в кметство Стремци се прибира реколта от масива на кърджалийското село Гъсково, чийто собственик е Нермин Исмаил. Според него отглеждането на синия минзухар в Източните Родопи е най–слабо в сравнение с други региони на страната като Русенско, Силистренско, Добруджа, Плевенско, където са най–големите площи. А в производството на шафрана в цяла България вече са ангажирани няколко хиляди души.

През 2016 г. в България са произведени 80-90 кг. шафран, а тази година се очаква производството да достигне 300-500 кг., казва председателят на Българската национална асоциация на производителите на шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров. Според него едно семейство може да спечели 10-30 хил. лв. на година, защото цената на 1 кг шафран е 10 хил. лв. Според изследвания на френски, английски и немски лабораторни качеството на българския шафран е много добро. Заради този факт предприемачи от Франция искали да закупят 500 тона български луковици. Реколта от тях се изнася за Дубай, Германия, Швеция.

През октомври агроекспертите от Латинска Америка бяха в България, за да проучат опита на производителите на шафран и шафранови изделия. „Посетиха и регион Кърджали. Гостите от Чили искаха да се запознаят на място с отглеждането на синия минзухар", обяснява Хасан Тахиров. „Чили е засегната от климатичните промени, които се отразяват неблагоприятно на насажденията от авокадо и лозята. Държавата отпуска средства, за да се търси алтернатива в шафрана", обяснява Кристиян Холцман от Касабланка, който представя фирмата Kelumilla, специализирана в подкрепа на малки производители на шафран в Чили. Компанията се ползва с финансовата поддръжка на FIA (Фондация за иновации в агрокултурата). Кристиян Холцман беше придружаван от Росарио Ийанес и Ралица Алексова, осъществила контакта с Хасан Тахиров.

„Проектът ни за отглеждане на шафран стартира от миналата година. Идваме в България, за да се запознаем с вашия опит и да знаем отрано с какви трудности може да се сблъскаме", споделя Кристиян Холцман. Хасан Тахиров отбеляза, че проектът в Чили е под надслов „Червеното злато" и държавата го подкрепя с 4 млн. долара.

* * * * * *

Държавата да се ангажира по–активно с производството на шафрановия минзухар. За това настояват земеделски производители от Източните Родопи. Те смятат, че отглеждането на културата има шанс в региона и може да бъде алтернатива на традиционния поминък - тютюна, чието производство през последните години е намаляло драстично.

„Културата е многогодишна, изисква по–дълъг период на отглеждане, за да се твърди със сигурност, че ще има висок добив. Като култура шафрановият минзухар вирее добре тук, оцелява добре, презимува също добре, но за добив и икономическа обосновка ще ни трябват поне 3-4 години", казват български агроспециалисти.

Те обясняват, че този вид минзухар се отглежда не по-трудно отколкото тютюна, грижите са минимални, засаждането е по–трудоемко, беритбата също е трудна. Все още не се е стигнало до масово прибиране. Цветовете се събират преди да са се отворили, след като се откъсне цветът се отстраняват близълцата, които съдържат шафрана. Най-важният етап от целия процес на производството е прибирането и изсушаването. За производство на шафран 1 дка е голяма площ. Плътността при засаждане е от 10 до 50 луковици на кв. м.

* * * * *

Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови. Самото растение се нарича също съкратено шафран. Трите близалца на цвета и част от шийката му се изсушават и се използват в готварството като подправка и оцветител. Шафранът, който от години е най-скъпата в света подправка по тегло, расте при естествени условия в Югозападна Азия. Култивиран е за първи път в района на Гърция.

Историята на отглеждането на шафран стига над 3000 години в миналото. Експертите смятат, че шафран е документиран за първи път в един асирийски ботанически справочник от 7 век пр.н.е. Намерена е документация за използването на шафран за лекуване на около 90 болести в период от 4000 години.

Използва се широко в арабската, централно азиатската, европейската, индийската, иранската и мароканските кухни. Има и сладкарски изделия и спиртни напитки с шафран. Използва се в парфюмерийната и фармацефтичната промишленост. Цените на шафрана на едро и дребно варират от 1000 до близо 10 000 евро за килограм. В западните страни средната цена на дребно е около 1550 евро за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай