Обрат в икономиката ни! Извънредни данни на работодатели

България несправедливо е сочена като най-сивата и най-корумпираната

Обрат в икономиката ни! Извънредни данни на работодатели | StandartNews.com

Източник: НоваНюз, архив

Икономиката ни изсветлява с темпове, които я доближават до средноевропейския дял от 85%. Според изследване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), през последните 12 години на светло е излязла 23% от икономиката на страната. Индексът на изсветляване през 2022 година ще бъде представен днес от работодателската организация.

Българската икономика догонва средноевропейския процент на светла икономика, но остава твърде по назад от лидерите в класацията скандинавските страни и Северна Европа. От 2010 година, откакто се провежда изследването, икономиката на страната ни изсветлява с 23%, а делът на сивата се свива с 15 на сто, коментира изпълнителният директор на AИКБ Добрин Иванов.

"Аз смятам, че България несправедливо е сочена като най-сивата и най-корумпираната. И на последно място смятам, че тенденцията е към изсветляване и на нива, които са съпоставими с други европейски страни", посочи Иванов.

Повече от 10 години тенденцията е за изсветляване на икономиката е трайна с две прекъсвания от финансовата криза през 2014 година и пика на пандемията от Covid-19 през 2020 година. От АИКБ обаче настояват за по ангажирани политики и от страна на държавата.

Междувременно АИКБ ще отбележи днес 27 години от основаването си. Официалното честване ще започне в 18:00 ч. в Народния театър "Иван Вазов", където ще бъде представена постановката "Идеалният мъж" от Оскар Уайлд, спектакъл на Тиери Аркур.

АИКБ е най-представителната на национално равнище работодателска организация, представляваща три четвърти от икономическите дейности и над 10 000 компании, и е утвърден говорител и последователен защитник на реалния производствен сектор в България, посочват от Асоциацията.

"Асоциацията на индустриалния капитал в България не спира да работи в интерес на индустрията, на производителите, на малките и средните предприятия, на публичните дружества и компаниите, предоставящи услуги от общ интерес, и е единственият социален партньор в страната, защитаващ техните интереси. Ние успешно служим на обществото, защото в негов интерес е индустрията да работи, икономиката да се развива, да има висока заетост и квалифицирани кадри, българите да се реализират в България, да се инвестира в предприятия, за да имаме по-добра производителност, здравословни и безопасни условия на труд, по-високи доходи, конкурентни цени на енергията, чиста околна среда", посочват от работодателската организация.

Според АИКБ постоянно нарастващото доверие на предприемачите към Асоциацията, в това число на микро, малките и средните предприятия, членуващи в организацията, е индикатор, че заедно се движат в правилната посока.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Protuncho
преди 2 месеца

Едно е да си изсветлил колкото Швеция, друго е колкото Кипър. Жокер - България е по-близо до Кипър

Откажи
Margo
преди 2 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи