Нов азиатски търговски съюз. Пробив на Китай

15 държави направиха икономическо обединение, което предвижда намалени мита. Държат 30 процента от световната икономика

Нов азиатски търговски съюз. Пробив на Китай | StandartNews.com

 

 

15 азиатско-тихоокеански икономики създадоха най-големия световен блок за свободна търговия. Той съставлява 30% от световната икономика, 30% от световното население и пазар за над 2,2 милиарда потребители. Наречено като Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), новата инициатива увенча с успех 8-годишните усилия на Китай да се превърне в лидер на района, противопоставяйки се на транстихоокеанското търговско партньорство (ТТП), в което допреди 3 години участва и САЩ. Това бе мащабен проект, стартиран по времето на президента Барак Обама, но Доналд Тръмп излезе от него.    

Така, САЩ сега отсъстват както от RCEP, така и от ТТП, което оставя най-голямата световна икономика извън две търговски групи, които обхващат най-бързо развиващия се регион на земята, коментира Ройтерс. В същото време RCEP може да помогне на Пекин да намали зависимостта си от отвъдокеанските пазари и технологии като смяната се ускори от задълбочаващата се пукнатина с Вашингтон, смята главният икономист на ING банк за Китай Ирис Пенг.

На фона на въпроси за участието на Вашингтон в Азия, RCEP може да затвърди позицията на Китай по-твърдо като икономически партньор с Югоизточна Азия, Япония и Корея, поставяйки втората по големина икономика в света в по-добра позиция да диктува търговските правила на региона.

Новото азиатско сътрудничество бе обявено от министър-председателя на Виетнам Нгуиен Ксюан Фук, докато беше председател на 37-ата среща на върха на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Ханой.

В RCEP влизат 10-те от АСЕАН - Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур,Тайланд, Бруней, Бирма (днес Мианмар), Камбоджа, Лаос и Виетнам. Към тях се присъйединяват и 5-те най-големи в региона: Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Целта на новото търговско обединение е през следващите години постепенно да се намалят митата в много области. Все още няма конкретика за кои стоки как падат тарифите, но от министерството на финансите на Китай заявиха, че за някои това ще стане веднага, а за други - в рамките на 10 години.

Споразумението беше подписано в рамките на срещата на върха, в която основните въпроси бяха за напрежение в Южнокитайско море и плановете за следпандемично икономическо възстановяване в региона, където се е покачило съперничеството между САЩ и Китай.

В една необичайна онлайн церемония, лидерите на всички страни от РСЕ се редуваха да стоят зад своите търговски министри, които един по един подписваха копия на споразумението и след това показваха триумфално подписите си пред камерите.

RCEP скоро ще бъде ратифицирана от подписалите страни и ще влезе в сила. То ще допринесе за по-бързото възстановяване на икономиките на региона след пандемията, заяви премиерът на Виетнам.

Веднага след приключване на сесията, световните медии се фокусираха върху 3 акцента.

Едни поставиха заглавия за „историческия пробив" - за първи път Китай и Япония постигнаха двустранно споразумение за намаляване на мита. Други поставиха акцента, че независимо от съперничеството между Китай, Япония и Южна Корея, това е първото им съвместно споразумение за свободна търговия.

Много от тях акцентираха върху отсъствието на Индия като единствената страна в региона, която не е в споразумението и го тълкуват като израз на сложните икономически отношения на премиера Моди със западния свят. Твърденията се, че вратата на съюза за отворена за бъдещото й присъединяване.

Основен акцент на коментарите е неучастието на САЩ и позицията на Джо Бадън. Медиите припомнят, че първите международни телефонни разговори на новоизбрания президент в сряда са били именно с Канада, Южна Корея, Австралия и Япония. Тогава те бяха оповестени като стратегически партньори в тихоокеанския регион. Според анализатори обаче обещанията на Байдън, който е бил вицепрезидент на Обама, че има намерение да се върне в ТТП, е малко вероятно скоро да се случи, защото приоритетите на първо време ще бъдат свързани със справяне с епидемията от COVID-19 у дома.

Как Китай взе надмощие

Транстихоокеанското партньорство (ТТП) бе замислено като една от най-големите мултинационални търговски сделки в историята. Споразумението бе подписано през 2016 година от министрите на 12-те държави, участващи в споразумението, в Нова Зеландия. Те бяха САЩ, Япония, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Бруней, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Мексико, Чили и Перу. Тогава те съставляваха около 40% от световната икономика.

ТТП тогава даде на САЩ предимство пред Китай по отношение на региона, но почти веднага срещна съпротива от много държави, както и от част от американците, които се опасяваха, че тя може да означава работните места да се преместят от САЩ към развиващите се страни. Това бе и причината още в предизборната кампания на Тръмп да го определи като „бедствие“ , а указът за излизане на САЩ от TTP бе подписан от него още в първия му работен ден в Овалния кабинет.

По-късно експертите му обясниха, че Тръмп е готов да се върне в пакта, но според анализатори момента бе изпуснат, а натиска върху Китай се увеличи до края на мандата му.

Сега, с новия съюз, за САЩ търговските преговори с Азия стават много сложни, защото губят възможност да преговарят с отделните страни. За участниците в новото търговско споразумение обаче това е огромен шанс да обединят усилия за възстановяване на икономиките, докато тези – на Европа и Америка продължават да са под засилен натиск заради разрастването на пандемията в тези части на света.

Последните данни за Китай показват, че производството расте с най-бързите темпове за последното десетилетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай