Лоши новини! Цената на захарта скочи до небето

Причината - метеорологично явление

Лоши новини! Цената на захарта скочи до небето | StandartNews.com

До най-високото си ниво от почти 13 години насам достигнаха цените на захарта. Метеорологичното явление Ел Ниньо засегна производството в Индия и Тайланд, съобщи Организацията по прехрана и земеделие, предаде АФП.

Докато световните цени на хранителните продукти като цяло се стабилизираха през миналия месец, индексът на цените на захарта на ФАО скочи с 9,8% в сравнение с август, което е най-високата точка от ноември 2010 г. насам, съобщиха от агенцията на ООН.

Ел Ниньо, климатичен модел, който се появява средно на всеки две до седем години, обикновено се свързва със затопляне на температурата на океанската повърхност в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Според Световната метеорологична организация към ООН явлението, което може да продължи между 9 и 12 месеца, е започнало през юли.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повишава вече два последователни месеца поради нарастващите опасения за по-ограничени перспективи за световното предлагане през сезон 2023-2024 г.

"Това отразява главно ранните прогнози, сочещи спад на производството в ключовите производители на захар - Тайланд и Индия, поради по-сухите от нормалното метеорологични условия, свързани с преобладаващото явление Ел Ниньо", заяви ФАО. "По-високите международни цени на суровия петрол също допринесоха за увеличението на световните цени на захартa.

Какво е положението у нас

Тенденцията все още не е достигнала до българския пазар. Според данните, които се следят от Държавната комисия по стоковите борси и тържища у нас захарта към 1 октомври е с идентична цена от предходната седмица - 2,43 лв. за килограм на едро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай