Кристалина отсече. Размина ли ни се рецесията?

Георгиева говори по време на събитие във Вашингтон

Кристалина отсече. Размина ли ни се рецесията? | StandartNews.com

Кристалина Георгиева проговори за състоянието на световната икономика. 

Светът е избегнал рецесията и риска от стагфлация. Това посочи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч относно перспективите пред световната икономика и политическите приоритети за подкрепа на нейното развитие, съобщи МВФ. 

Георгиева говори по време на събитие във Вашингтон под егидата на Атлантическия съвет, което се провежда в навечерието на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка следващата седмица.

Управляващият директор на Международния валутен фонд посочва, че в новия си доклад за "Световната икономическа перспектива", който ще бъда огласен през идната седмица, МВФ отбелязва, че  глобалният икономически растеж е "малко по-силен".

Това се дължи на стабилните темпове на развитие на икономиките на САЩ и на редица страни с нововъзникващи пазари. Подкрепа за този икономически ръст оказват стабилното потребление на домакинствата и инвестициите в развитието на бизнеса. Това става в условията на облекчаване на проблемите с веригите на доставки и на малко по-бързо от очакваното забавяне на инфлацията. 

Устойчивостта на световната икономика се дължи най-вече на нейните стабилни макроикономически основи. Тя е подпомогната от стабилния пазар на труда и от нарастването на работната сила, отбелязва Кристалина Георгиева

Тя обаче предупреждава, че все още съществуват редица фактори, които "създават притеснение". 

"Геополитическото напрежение увеличава рисковете от фрагментация на световната икономика", посочва управляващият директор на МВФ.

Икономическата активност в световен мащаб може да бъде определена като слаба, ако бъде сравнена с други периоди от историята. Инфлационният натиск не е преодолян напълно, а фискалните буфери на редица страни са изчерпани, отбелязва Георгиева.

Нарастващият дълг в световен мащаб изправя пред сериозни предизвикателства финансовото състояние на редица държави.

Негативните ефекти от панедмията от КОВИД-19 все още не са преодолени. Световният брутен вътрешен продукт е формирал загуба в размер на около 3,3 трилиона дола от 2020 г. насам, посочва управляващият директор на МВФ.

Основната причина за по-слабия икономически растеж е значителното забавяне на производителността според МВФ. Анализът му сочи, че това е причина за над 50 на сто от забавянето на растежа в страните с развити и с нововъзникващи икономики. При най-бедните държави по-слабият икономически растеж се дължа почти изцяло на слабата производителност, отбелязва МВФ.

На този фон фондът прогнозира, че растежът на световната икономика ще бъде малко над 3 на сто.

Управляващият директор на МВФ посочва и основните мерки, които трябва да бъдат предприети, за да бъде стабилизиран и ускорен растежът на световната икономика.

Първата цел е да бъде възстановена ценовата стабилност, отбелязва Кристалина Георгиева. Тя акцентира върху политиките на централните банки, които внимателно трябва да преценят "кога и с колко да понижат лихвените проценти", за да ограничат нарастването на инфлацията.

Вторият приоритет, който очертава управляващият директор на МВФ, е необходимостта от възстановяване на фискалните буфери на отделните страни. В много държави те са изчерпани, а дълговете им са твърде високи, подчертава Кристалина Георгиева.

Според нея третият приоритет е необходимостта от прилагането на политики за стимулиране на икономическия растеж. 

В редица страни с развиващи се икономики прилагането на добре структурирани реформи може да доведе до повишаване на брутния им вътрешен продукт с 8 на сто в рамките на 4 години, посочва управляващият директор на МВФ. 

Тя акцентира и върху още един приоритет - сътрудничеството между държавите при прилагането на политики, които са от значение за целия свят. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай