Кристалина Георгиева: Инфлацията е притеснителна

Задълбочават се различията в икономическото възстановяването от пандемията

Кристалина Георгиева: Инфлацията е притеснителна | StandartNews.com

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за задълбочаващи се различия в процеса на икономическо възстановяване от COVID пандемията и липса на достъп до ваксини в някои страни, предаде Ройтерс.

В изявление пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Югозападна Англия Георгиева каза:„Предупреждавахме за опасни разминавания в хода на възстановяването. Най-новите данни потвърждават, че тази тенденция не само продължава, но се задълбочава”.

Ръководителката на МВФ добави, че макар да очаква ръстът на инфлацията да е временен, светът не бива да приема това за даденост, а също, че най-много я безпокои инфлацията в някои нововъзникващи икономики.

Междувременно лидерите на страните от Г-7 се опитват да разрешат разногласията помежду си относно предложението за преразпределение на 100 млрд. долара от МВФ за подпомагане на по-бедните държави, които се борят да се справят с кризата с COVID-19.

Агенция Ройтерс съобщава, че неин служител е видял почти финалната версия на решението, което показва, че Германия и Италия все още не са подкрепили включването на цифрата 100 млрд. долара във финалното изявление на лидерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай