Ключова новина за туристите у нас! Важен данък остава непроменен

На фона на популярните световни дестинации родният туристически данък се оказва далеч по-нисък

Ключова новина за туристите у нас! Важен данък остава непроменен | StandartNews.com

Във Варна и курортите по северното Черноморие, за разлика от редица европейски дестинации, туристическия данък си остава без промяна. И макар в 5 звездните ни хотели той да е най-висок у нас, все пак изглежда символичен на фона на това, което плащат туристите в някои от най-популярните световни дестинации, съобщава Нова телевизия.

В най-големия курорт по северното ни Черноморие „Златни пясъци”, туристическият данък и тази година остава без промяна.

„За хотелите и местата за настаняване е абсолютно същият, както е за община Варна. Туристическият данък не се сформира според курортния комплекс, а това е на местната управа - в случая община Варна и е решено и си има тарифа, която е обявена”, обясни Станислав Стоянов - заместник-председател на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци”.

А на фона на популярните световни дестинации родният туристически данък се оказва далеч по-нисък.

„Ако говорим за Варна, отдавна не е променян. Тук е 50 стотинки на нощувка за хотели до 3 звезди, 90 стотинки е за 4 звездните и 1,40 лв. за 5 звездните. За Несебър например е 45 стотинки за 3 звезди, 60 стотинки, ако не се лъжа, е за 4-звездните и 1 лев за 5-звездните. В София 5 звездните плащат 1,20 лв.

Така че Варна е добре с този данък, който е полезен, защото от него се плаща парково осветление, улично осветление, чисти се, инфраструктура и т.н., така че това е един полезен данък”, смята проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара.

А колкото по-атрактивни са дестинациите толкова по-висок е и данъкът.

„Високи са данъците във високо атрактивните дестинации, където има много голям наплив на туристи. Проблеми с този висок наплив и този оувър туризъм, за който се говори - свръх туризъм. Това са Санторини, това са Венеция, Амстердам, Париж и това са някои от местата в Гърция, защото големия поток туристи - той създава неудовлетворение на всички. Разрушава се ресурса, пречат си туристите и има в крайна сметка и отлив. Затова хората са решили с по-високи цени, с по-високи такси да си подберат по-качествена клиентела”, коментира проф. Стоян Маринов.

„Не бих казал, че ще привлече повече туристи, но няма да отблъсне туристи. Така или иначе ние сме евтина дестинация. Така че това, че някой вдига данъците като Санторини, Венеция, Гърция и т.н. това няма да прати техните платежоспособни туристи в България. Напротив - повечето туристи имат усещане за устойчивост и са съгласни да плащат подобни по-високи такси, за да се опази климата, за да се опазят ресурсите”, смята проф. Маринов.

„Това донякъде може да ни спомогне дотолкова, че да бъдем конкурентноспособни и адекватни на международния туристически пазар”, смята Станислав Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай