Нова паника на морето! Какво се случва

Слухове за замърсяване на водата вдигна тревога в бранша

Нова паника на морето! Какво се случва | StandartNews.com

Пред сериозни трудности са изправени хотелиерите при започването на сезона на Север, разказаха управителите на хотели в курортното село Кранево. Според Станислав Димитров най-големият проблем идва от разпространяваните слухове за замърсяването на водата след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна.

"Много късно се сетиха да вземат проби и да опровергаят тръгналите слухове. Най-лошото беше, че при взрива всички писаха "шок", "ужас", "замърсено море", "радиоактивно замърсяване", а когато излязоха чисти пробите, ги обявиха само по сайтовете на едно-две министерства и толкова", каза още Димитров.Той коментира също и че са спаднали резервациите. 

Който се е записал отрано, пристига, но много слабо върви със записванията оттук нататък."Не знам откъде ги извадиха тия 1 милион повече туристи. Това, което очаквахме като ръст или поне като завръщане на туристите от преди пандемията, го няма. Дори румънските гости вече са все по-малко. Курортите са полупразни.

Личи си дори по това, че в разгара на лятото можеш да намериш място за паркиране на автобус. Това, че започнаха да взимат проби, повлия много добре, но антирекламата си свърши работата. Хората ги няма", обобщи Станислав Димитров.  Вера Николова, която също е управител на хотел, призна, че не очаква силен сезон."Това, че някой хотел си е напълнил базата за две-три седмици, въобще не означава, че сезонът е силен и ще бъда препълнено.

Различни са факторите, които влияят на решенията на почиващите. Определено ги стреснаха слуховете за замърсената вода, но и инфлацията също играе роля в решението за почивка и къде. Има колеги, които въобще не успяха да отворят този сезон, а при нас той не е много дълъг", коментира още Николова.  Управителят на комплекс в село Кранево Петър Малджиев също казва, че се очаква слаб сезон.

"При нас, знаете, сезонът по принцит не е дълъг. Успяваме да изпълним резервациите, но различни фактори оказват вече своето влияние и не можем да очакваме резултати както отпреди пандемията. Още повече, че сега има и война. Не могат да идват руснаци, поляци не идват, украинците също. Германци също все по-малко резервират.

Освен това хората ги е страх, че ще платят за престой и няма да могат да влязат в морето", каза още Малджиев.По последна информация от Министерството на околната среда и водите, няма данни за замърсяване в акваторията на Черно море. Благоприятните прогнози гарантират чиста вода и в следващите дни, пише БЛИЦ

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай