IT секторът скочи! Ще има ли вдигане на осигуровките

Хората в България, които се осигуряват на максималната, позволена от закона сума, са под 300 хиляди

IT секторът скочи! Ще има ли вдигане на осигуровките | StandartNews.com

Високотехнологичният сектор се обяви против вдигането на максималния осигурителен праг. Какви са мотивите на бранша и вярно ли е, че специалистите са повече от търсените и се очакват уволнения, става ясно от интервю по Нова телевизия.

Председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров съобщи, че хората в България, които се осигуряват на максималната, позволена от закона сума, са под 300 хиляди. Според бранша държавата иска да вземе още от съвестните платци, вместо да изкара „на светло” работещите в сивия сектор, които и сега не плащат данъци и осигуровки.

Димитров подчерта, че по този начин на месечна база ще се загубят по 70 лв., което прави почти 1000 лв. годишно. В дългосрочен план е много вероятно страната ни да загуби чуждестранни инвестиции, алармира председателят на Българската асоциация на софтуерните компании.

„IT секторът от много години задържа младите хора в България. При нас имиграция няма. За последните 5-6 години IT специалистите у нас имат по-висок стандарт на живот от своите колеги в Германия”, каза още Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай