Вторник,

Икономическите нагласи в еврозоната се влошиха

От: Стандарт -
839
Икономическите нагласи в еврозоната се влошиха
A
A
A

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха изненадващо рязко през октомври до най-ниско ниво от шест и половина години насам, тъй като предприетите от ЕЦБ стимулиращи мерки не успяха да уталожат опасенията от предстояща рецесия, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 957 инвеститори в еврозоната, проведено между 3 и 5 октомври, се понижи силно до -16,8 пункта от -11,1 пункта през септември. Това е най-ниското ниво на индекса от април 2013 г. насам и под усреднената пазарна прогноза за негово по-скромно понижение до -13,0 пункта.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се влошава през октомври за пети пореден месец от -9,5 пункта през септември до 15,5 пункта, достигайки най-ниско ниво от декември 2014 г., докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи спадна от -12,8 до -18,0 пункта, доближавайки отново августовското дъно от -20,0 пункта (най-ниското ниво от август 2012 г., когато беше разгара на дълговата криза в еврозоната).

През септември шефът на ЕЦБ Марио Драги обеща неопределени във времето стимули за съживяване на боледуващата икономика в еврозоната. ЕЦБ намали депозитната си лихва до ново рекордно отрицателно дъно от -0,50% и обеща да поднови през ноември програмата си за закупуването на облигации в размер на 20 млрд. евро месечно, без да постави крайна дата на програмата, известна като "количествени улеснения".

Федералният резерв на САЩ също намали през септември основната си лихва с 25 базисни пункта до диапазона 1,75%-2,00%, за да подпомогне поддържането на рекордно дългата в историята икономическа експанзия, но без да има ясен отговор какво предстои в бъдеще.

Проучването на Sentix само в рамките на Германия показва, че ситуацията продължава да се влошава, като водещата европейска икономика вероятно вече се намира в рецесия. Общият Sentix индекс за Германия се понижи през октомври до -19,4 пункта от -12,8 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юли 2019 г.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, спадна от -10,5 пункта през септември до 10-годишно дъно от 18,0 пункта (най-ниско ниво от ноември 2009 г.), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши от -15,0 до -20,8 пункта, доближавайки отново августовското дъно от -21,5 пункта (най-ниско ниво от юли 2012 г.).

Според компанията Sentix това потвърждава, че водещата европейска икономика вероятно е навлязла в техническа рецесия през третото тримесечие, като се засилва натискът върху управляващите в Берлин, че икономическото забавяне изисква бърза и смела реакция.

Инвеститорските нагласи в рамките на страните от Източна Европа също бележат влошаване, като общият Sentix индекс се понижи от -5,4 пункта септември до -10,4 пункта (най-слабо ниво от март 2016-а), индексът на текущата икономическа ситуация - от -2,3 до -7,8 пункта (най-ниско ниво от октомври 2016-а и спад за пети пореден месец), а индексът на бъдещите икономически нагласи - от -8,5 до -13,0 пункта, доближавайки многогодишното августовско дъно от -14,5 пункта (най-ниско ниво от декември 2011 г.).


Всички новини от категория Икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com