Горещи данни! Какво се случва с инфлацията в САЩ

Подробности

Горещи данни! Какво се случва с инфлацията в САЩ | StandartNews.com

През месец юни цените потребителските цени в Америка са се повишили умерено , отчитайки най-слабото си годишно увеличение от над две години. Инфлацията продължава да отслабва, но вероятно не достатъчно бързо, за да откаже Управлението за федерален резерв (УФР) да възобнови повишаването на лихвените проценти по-късно този месец, предадоха Ройтерс.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,2 на сто миналия месец, след като прибави 0,1 на сто през май, съобщи днес американското министерство на труда. Резултатът се дължи на покачването на цените на бензина, както и на наемите, които са неутрализирали поевтиняването на употребяваните моторни превозни средства.

През 12-те месеца до юни инфлацията е 3 на сто, което е най-слабото увеличение на годишна база от март 2021 г. През май инфлацията бе 4 на сто.

На месечна и годишна основа инфлацията е по-ниска от очакванията на икономистите, които прогнозираха съответно 0,3 на сто и 3,1 на сто.

Годишните потребителски цени се понижиха рязко, след като през юни миналата година инфлацията достигна стойност от 9,1 на сто, която бе най-високата от ноември 1981 г. Въпреки това показателят остава доста над целта на УФР от 2 на сто на фона на голямото търсене на работна сила в САЩ.

Подобряването на инфлационната среда е подчертано и от забавянето на темпа на нарастване на базовите цени.

Като се изключат по-променливите категории на храните и енергията, инфлацията (основната - бел. ред.) е 0,2 на сто през юни, като за първи път от шест месеца индексът не отчита месечен ръст от поне 0,4 на сто. През 12-те месеца до юни инфлационият подиндекс се е повишил с 4 на сто след ръст от 5,3 на сто през май.

Очаква се базисната инфлация да продължи да намалява през следващите месеци, допълва Ройтерс. Пазарът на труда е започнал да се охлажда, като се отчита и тенденция на спад в наемните цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай