Глътка въздух за капиталовите пазари

Глътка въздух за  капиталовите пазари  | StandartNews.com

Пламен Готев, анализатор в ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Световните фондови борси преживяха поредната си волатилна седмица от началото на годината. Въпреки лошия старт на седмицата, рязък подем в четвъртък и петък все пак изведе водещите пазари в Европа и САЩ на зелена територия като основна роля за това изиграха подхранените очаквания за допълнителни монетални стимули от страна на централните банки.

На своята редовна среща по паричната политика в четвъртък Европейската централна банка остави лихвените си проценти непроменени, но това което раздвижи пазарите бе изказването на председателя на банката Марио Драги. В него той силно намекна за допълнителни стимулиращи мерки за икономиката на еврозоната още на следващото заседание през месец март с цел достигането на целевите нива на инфлацията, която остава твърде ниска и се изправя пред допълнителни предизвикателства произлизащи от несигурността на развиващите се пазари и геополитическото напрежение.

Веднага след това се появи и информация от Страната на изгряващото слънце, че централната банка на Япония сериозно обмисля разширяване на паричната си политика в посока увеличаването на инфлацията до 2%.
В същото време Китайската централна банка продължи да подкрепя ликвидно финансовата система на страната като осъществи най-голямата си финансова инжекция от три години насам. Банката наля на пазара 400 млрд. юана (61 млрд. долара), с което нетната стойност на помощта оказана под формата на различни дългови финансови инструменти от началото на годината става около 1 трлн. юана (150 млрд. долара). Китайските власти активно се опитват за съживят забавящите се темпове на растеж имайки в предвид, че според последните публикувани данни през миналата седмица брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 6.9% през 2015 година, което е най-слабият ръст за китайската икономика от четвърт век насам.

През тази седмица можем да очакваме и срещата на Федералния резерв на САЩ, който през миналия месец стартира дългоочакваното постепенно вдигане на рекордно ниските си лихвените проценти. Сега обаче Джанет Йелън и колегите и ще трябва да вземат в предвид сривовете на капиталовите пазари от началото на годината и допълнителните признаци за слабост на икономическия растеж по света, което според инвеститорите би могло да забави темповете на "затягане" на паричната политика на Фед.

Петролът, който е водещ фактор за движението на акциите в момента, също спечели от подобрените изгледи за действията на централните банки. След като в сряда фючърсите на американския лек суров петрол и сорта брент паднаха до нива около 27 долара за барел посоката рязко се обърна и черното злато приключи седмицата при цени от около 32 долара за барел.

Като цяло фокусът на борсовите играчи остана върху глобалната картинка и макроикономическите показатели, въпреки че в момента излизат и финансовите отчети на компаниите за четвъртото тримесечие на годината.

В крайна сметка силната втора половина на седмицата помогна на европейските пазари да скочат с 2-3% на седмична база, докато американските измерители възстановиха около 1% от стойностите си, но месечното им представяне до момента остава силно отрицателно, а притесненията на световните борси съвсем не са отшумели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай