Разделят на 4 данъчната сметка

Гражданите и фирмите ще избират кой налог да платят с предимство

Разделят на 4 данъчната сметка | StandartNews.com

София. Гражданите и фирмите ще могат да избират кое задължение плащат при превеждане на пари към Националната агенция за приходи. До дни от Министерството на финансите и НАП ще предложат промени в данъчно-осигурителната сметка в съответствие с решението на Конституционния съд, обявиха от МФ.

Експертите на двете ведомства са подготвили няколко варианта, като при всички тях е предвидена възможността на граждани и фирми да могат да избират вида на публичните си задължения, които плащат. Има варианти сметките за плащане на налозите да станат отделни или да бъдат обособени четири подсметки към единната сметка, коментира Министърът на финансите Петър Чобанов. И в двата варианта се очаква да има четири направления, по които ще постъпват парите - за данъци, за социални осигуровки, за здравни осигуровки и за допълнителна задължителна втора пенсия. И двата варианта ще запазят логиката на единната сметка - задълженията да бъдат погасявани по давност, заяви Чобанов.

До това се стигна, след като Конституционният съд отмени единната сметка за плащане на данъци и осигуровки с мотива, че тя отнема правото на избор на гражданите кои задължения да погасят по-напред, а преведените пари погасяват най-старото задължение. В началото на следващата седмица различните варианти, при които хората и фирмите ще избират кои задължения погасяват, ще бъдат обсъдени на среща с работодателските организации и синдикатите. След това избраният от тях вариант ще бъде внесен в парламента.

Предстоящите плащания на данъка върху доходите на гражданите с 5% отстъпка до 10 февруари, както и вноските за ДДС с краен срок до 14 февруари ще се извършват по досегашния ред на внасяне на задълженията, тъй като решението на Конституционния съд все още не е влязло в сила.

От НАП ще запознаят гражданите и фирмите с промените, произлизащи от решението на съда, и с измененията при плащане на данъци и осигуровки. Допълнителна информация може да се получи на телефонна на информационния център на НАП 0700 18 700 или на електронната поща [email protected].

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай