Щайнмайер очарован от Чудесата на България

Щайнмайер очарован от Чудесата на България | StandartNews.com

Кампанията на в. "Стандарт" - "Чудесата на България" получи европейска награда за културно наследство по време на Срещата на върха, която събра европейския културен елит в Берлин. В германската столица в края на миналата седмица се състоя най-големият културен форум в рамките на Европейската година на културно-историческо наследство.
Българската кампания за популяризиране на историческото наследство и развитие на културния тиризъм спечели една от 30 големи награди, които Европейската комисия съвместно с най-влиятелната организация в бранша - Европа Ностра, раздадоха тази година на тържествена церемония под патронажа на президента Франк- Валтер Щайнмайер. На събитието присъстваха над 1200 представители на културни институти, археолози, реставратори, университетски преподаватели, неправителствени организации, собственици на исторически къщи, туристически обекти и атракции. Форумът уважиха 10 европейски министри на културата и образованието, представители на европеската комисия, европейския парламент. Своеобразен домакин на събитието бе еврокомисарят по образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Специален домакин бе и президентът на Европа Ностра, световноизвестният маестро Пласидо Доминго.
Поздравявам България с наградата, страната пази уникални артефакти от европейското културно наследство, заяви президентът Щайнмайер минути след като главния редактор на Стандарт Славка Бозукова получи отличието.
Културното наследство може да изглежда скучно на пръв поглед, но ако се задълбочите, ще видите, че то е източник на увлекателни истории не само за нашето минали, но и за нашето съвремие. И ще ви даде ключ към бъдещето, каза още МайнМайер.

Българската кампания е един от примерите как се популяризира културно-историческото наследство в страните от ЕС, каза по-късно и еврокомисарят Тибор Наврачич. Една от основните ми цели тази година, която е година на Европейското културно-наследство, е да го направим достъпно за всеки един от гражданите на съюза, добави той. Особено важни са интерактивните изображения, които дават нови възможности на европейските граждани да споделят наследството и го съхраняват за бъдещите поколения, каза еврокомисарят.

За България тази награда е особено ценна, тъй като я получаваме в изключително важен за страната ни момент - в края на българското председателство на Съвета на Европа и в навечерието, когато един от най-старите градове в Европа - Пловдив, ще стане Европейска столица на културата 2019. Това заяви Бозукова при представянето на кампанията "Чудесата на България".

Сигурно повечето от вас познават България като най-бедната европейска държава и по специално нейния Северо-западен район, но колко от вас знаят, че именно тям се намира люлката на Европейската цивилизацияа, попита тя аудиторията. След това припомни на европейците, че България е третата страна в Европа по артефакти - 45 000. Мога с гордост да кажа, че в Българиа, в пещерата Козарника е открита първата следа от човешко присъствие в Европа, резки върху кост на 1 милион и 600 хиляди години, у нас се пази първия слънчев календар в пещерата Магурата, край Варна е открито първото обработено злато, в праисторическото селище до София се намира първата европейска къща, разказа още Бозукова. Тя припомни още, за първият християнски манастир вече е доказано,че не е в Шотландия , а в България.

Но безспорно първото чудо е, че това е единствената държава в Европа, която откакто съществува, не е променяла своето име - вече повече от 1300 години, завърши представянето на страната ни главният редактор и покани всички участници във форума да посетят другата година Пловдив. Не знаех, че България има толкова древна история, заяви изпълнителният директор на Европа Ностра Херман Парзингер и обеща Балканска обиколка след като се снима с петимата носители на награди от Западните Балкани - трима от тях са от Сърбия, а един - от Хърватия. 

Реставрацията на византйска църква от Хагия Кириаки от остров Наксос получи най-голямата награда за европейско културно-историческо наследство по време на Срещата на Върха в Берлин. Наксос е най-големият от Цикладските острови в Егейско море.

Голямата награда донесе на реставратора 10 000 евро, които той заяви, че ще вложи като начало в реставрация в нов обект. Наградата бе връчена от европейския комисар по културата, образованието, младежта и спорта Тибор Наврачич.


Президентът цитира Фауст

Германският президент Франк- Валтер Щайнмайер изправи на крака цялата зала и получи многобройни овации след емоционална и разтъсваща реч, в която определи културно- историческото наследство като една от котвите на съвременна Европа.

Нещо повече, той даде и урок на младите с цитат от Фауст. Макар и рядко поставяна на сцена, пиесата на Йохан Волфганг фон Гьоте, има уникален успех.

Това, което наследите от баща ви, трябва да бъде спечелено, преди да е ваше, припомни с цитат президентът. И допълни, че ако този цитат се отнесе към културното наследство, има много какво да се каже за културното образование и политика. Спечелете го! С други думи, разберете ценността на нещата, които притежавате, обърна се към залата Щайнмайер. И добави,че наследството не означава непременно подарък. Както и че наш дълг е да предадем истинските ценности по достоен начин на нашите деца и внуци.


Европа с нов екшън план

Темата за съхраняване на европейското културно-историческо наследство ще измести политиката и икономиката в дебатите за евроизбори 2019. Това бе посланието на Срещата на върха за новите евроценности, която приключи снощи в Берлин. Тя бе под патронажа на германския президент Франк- Валтер Щайнмайер и бе организирана от Европейската комисия. Форумът гласува екшън план, който има за цел да постави "нов тон" в дебата за бъдещето на Европа - отстояване на идентичността ни. Документът ще бъде подписан поне от 100 000 граждани на ЕС. В него се искат повече пари от бюджета за следващия програмен период, както и да се постави акцент върху възпитаването на младото поколение в ценностите на културното наследство. Апелът е това да е грижа не само на европейските институции, а и на всички правителства, кметства и парламенти.

Юнеско: Трябва още да работим

Европейското културно наследство трябва да се промотира още по-добре не само в рамките на Стария континент, но и отвън неговите граници. Това заяви представителят на ЮНЕСКО в европейските институции Паоло Фонтани. Той заяви, че това е важно, за да се запази идентичността, но и да се нап рави по-добра популяризация. Трябва още много да работим в тази посока, каза още Фонтани. Той се изказа по време на Изложението на културното наследство, в рамките на което 30-те насители на големите европейски награди също направиха изложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай