Христо Иванов скептичен за избора на съдебен инспектор

Христо Иванов скептичен за избора на съдебен инспектор | StandartNews.com

София. Чисто технологично няма никакъв шанс изборът на нов главен съдебен инспектор да бъде извършен преди януарския доклад по мониторинговия механизъм за правосъдие и вътрешен ред. Това заяви министърът на правосъдието в служебното правителство Христо Иванов като показа песимизъм, че това ще стане в рамките на 43-тото Народно събрание.

"Но заради очакванията, трябва да се даде знак на Европейската комисия, че изборът на нов главен инспектор ще е сред първите задачи на новия парламент. Очаква се също новото НС да има по-уважително отношение към магистратите, които миналия път сами излъчиха номинации за поста, но на практика НС заряза процедурата малко преди финала й", коментира още служебният министър пред "Де факто".

Избирането на нов главен инспектор на съдебната власт би следвало да е сред първите приоритети на новия парламент, с оглед очаквания остро критичен доклад на Европейската комисия в началото на 2015 г.

По Конституция главният съдебен инспектор към Висшия съдебен съвет (ИВСС) се избира с мнозинство от две трети от народните представители или с минимум 160 гласа. Петгодишният мандат на главния съдебен инспектор Ана Караиванова изтече още в края на 2012 година. Заради липса на политически консенсус два поредни състава на Народното събрание – 41-то и 42-то обаче не успяха да изберат нов ръководител на ИВСС. Самата Караиванова подаде оставка преди една година. В началото на 2014 г., парламентът откри процедура по номинирането и изслушването на кандидати за нов съдебен инспектор. Съгласие да бъдат номинирани изразиха – съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова, както и прокурор Атанас Гебрев.

Издигнатите от Съюза на съдиите в България (ССБ) Чочкова и Точкова дори бяха изслушани от парламентарната комисия по правни въпроси, но до избор в крайна сметка така и не се стигна. Причината – в предишното Народно събрание БСП и ДПС нямаха нужните 160 гласа, а ГЕРБ се отказа от първоначално обявеното си намерение, да подкрепи една от кандидатурите на ССБ.

Проваленият от ГЕРБ, БСП и ДПС избор на нов главен съдебен инспектор бе критикуван от Европейската комисия. В устния доклад на ЕК по мониторинговия механизъм за правосъдие и вътрешен ред се изтъкваше, че "липсата на избор на главен инспектор поставя пред трудност гарантирането на съдебната независимост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай