Вторник,

ВМА с още 4 клиники за Ковид-19

От: СТАНДАРТ -
282
ВМА с още 4 клиники за Ковид-19
A
A
A
  • Натоварените болници увеличават капацитета си, зареждат аптеките с лекарства
  • Специализанти влизат в болниците, щабът иска здравният министър да командирова лекари в страната

ВМА ще има още 4 клиники за лечение на коронавирус, натоварените болници увеличават още капацитета си. Това стана ясно след работно съвещание при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Продължава подсилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, а по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен, докладва здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщи правителствената информационна служба. Проф. Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за лечение на коронавирус.

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще имат необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства. Допълнителни 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е опасно и българите следва да търсят лекарска помощ, а не да използват антибиотици безразборно. По отношение на дейността на аптеките министър-председателят разпореди здравният министър да разговаря с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде обсъдено какви са допълнителните възможности в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени резерви по отношение на масовото тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев това би дало единствено „моментна снимка“, която обаче след 24 часа ще бъде различна. По темата с кадровия потенциал Кунчев изрази позиция, че е от голямо значение министърът на здравеопазването да има възможност да командирова кадри.

За антигените тестове на срещата беше споделено мнението, че използването им е подходящо за спешната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че гражданите могат да помогнат много както на себе си, така и на здравната система като продължават да спазват основните утвърдени принципи – дезинфекция, дистанция и дисциплина.

„Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и доста оздравели, което също е добър показател“, отбеляза Борисов. По думите му спазването на мерките е от изключително значение за предотвратяването на разпространението на COVID-19, а личната отговорност на всеки един човек, заедно с разумните и балансирани мерки, ще спомогне за преодояване на кризата.

В срещата участваха и председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com