Половината млади лекари от випуск 2021 искат да останат в България

Увеличават се желаещите да специализират педиатрия, сочи анкета сред абсолвентите

Половината млади лекари от випуск 2021 искат да останат в България | StandartNews.com

Випуск 2021 на Медицинския факултет (Медицински университет-София) ще търси реализация основно в сферата на вътрешни болести, хирургия, ендокринология и образна диагностика. Увеличават се желаещите да специализират педиатрия, сочи анкета сред абсолвентите.

579 млади лекари от Медицинския факултет към Медицински университет – София ще получат дипломите си на тържествена церемония в НДК на 9 февруари. Завършват  274 българи като 53-ма от тях са с отличен успех, а трима са абсолютни отличници и ще получат наградата „Златен Хипократ“.

Почти половината български абсолвенти (49%) искат да се реализират в България. Това сочи традиционната анкета, която се провежда сред завършващите медици. Като мотиви да останат младите специалисти посочват на първо място семейството и приятелите, на второ – дълга към родината и националното самосъзнание, на трето – липсата на медицински кадри у нас.

Пандемията е дала отражение върху предпочитаните дестинации за кариерно развитие извън България. С 8%, в сравнение с предходния випуск, са скочили нагласите за работа в европейски държави (68%). Съответно с толкова е паднал процентът на желаещите да се реализират в САЩ (11%).

Интересна динамика се наблюдава при предпочитанията за специализация. Випуск 2021 ще излъчи най-много бъдещи специалисти по вътрешни болести (10%), следва хирургия (7%), а ендокринология и образна диагностика заемат третото място с по 6% от завършващите. Следват акушерство и гинекология (5%), ортопедия и травматология (5%), анестезиология и интензивно лечение (5%). С почти 2 процента, в сравнение с миналия випуск, нараства броят на желаещите млади лекари да специализират педиатрия (5%).

Като положителна тенденция може да се отчете и повишеното желание на завършващите да работят в доболничната помощ като общопрактикуващи лекари – от 3,54% сега е почти 6%.

Церемонията по дипломирането на Випуск 2021 на Медицинския факултет към Медицински университет - София ще се състои след броени дни в Зала 1 на НДК. При организиране и по време на събитието ще бъдат спазвани необходимите противоепидемични мерки. Родители и близки на дипломираните ще могат да наблюдават церемонията на живо онлайн в специален канал на випуска в  You Tube:

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай