Четвъртък,

Почна се. Натиск за фалшив сертификат

От: Редактор -
1510
Почна се. Натиск за фалшив сертификат
A
A
A

Далавераджийската душа на българина няма покой. 

В социалните мрежи циркулират твърдения, че е възможно да се сдобиеш със сертификат за ваксинация, без да се ваксинираш.

Възможността за изваждане на такъв сертификат с невярно съдържание среща неодобрението на пациенти, показва проверка на „Хоризонт“ пред столична  поликлиника.

„Това е неморално, безсмислено, в ущърб и на самите хора, и на всички нас, които контактуваме с тях. Би трябвало да се замислят, че не живеят сами в този свят.“

„Тези хора се подиграват не само със своето здраве, но и със здравето на другите хора.“

В социалните мрежи хора споделят, че са се сдобили със сертификат за ваксинация от лекар, без да са били ваксинирани. Сертификатът е оригинален – доза от ваксината се изписва, но реално не се инжектира.

Има натиск от пациенти върху лекари, коментира председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той самият е бил подпитван от пациенти.

„Лекарите не са тези, които търсят и предлагат такава услуга. При всички случаи са подложени на натиск от пациент“, отбелязва Миндов и определя това като рисково за съответния медицински специалист.

Според д-р Миндов нито един общопрактикуващ лекар не би рискувал да изгуби работата си заради фиктивна ваксинация. „Много малко са.“

След 6 месеца този сертификат става невалиден и ще трябва да търсят друг или да преболедуват, напомня той.

Ние не можем да упражняваме контрол, има други служби за това, подчертава Героги Миндов. Според него ако има няколко души наказани, другите ще се стреснат и „ще се замислят дали да го правят повече.“

Фалшивите ваксини могат да изкривят официалната статистика, когато след време мнимо ваксинирани лица се разболеят, обръща внимание юристите.

„Те ще влязат в тази графа - ваксинирани, но заразени и това ще компрометира данните за ефикасността на ваксината.“


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията