Отиде си голямо българско светило в медицината. ВМА потъна в скръб

След продължително боледуване почина проф. Светослав Николов от ВМА

Отиде си голямо българско светило в медицината. ВМА потъна в скръб | StandartNews.com

Вчера след продължително боледуване почина проф. Светослав Николов, дългогодишен ръководител на Клиниката по обща урология на ВМА. За това съобщиха от болницата в своя Фейсбук профил.

"Сърцат лекар - пример за човечност и висок професионализъм, част от една от утвърдените школи на ВМА. Ръководството и личният състав на ВМА изказваме своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на проф. Николов. Светла му памет!“

Проф. д-р Светослав Николов завършва "Медицина" в Медицинския университет-София през 1979 г. Има придобити специалности по урология и военна хирургия.

От 1982 г. работи в Клиниката по урология на ВМА, последователно като: клиничен ординатор, старши ординатор, началник отделение, началник клиника и началник Катедра „Урология и нефрология”.

Последователно придобива образователна и научна степен "кандидат на медицинските науки" (1992 г.) и научно звание "доцент" (1996 г.) и "професор" (2016 г.).

Проф. д-р Светослав Николов, д.м.н. има научни интереси в областта на уролитиазата, екстракорпоралната литотрипсия, онкоурологията и реконструктивната хирургия.

Бил е редовен член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия и Специализирания научен съвет по Военна медицина.

От 2008 г. е член на изпитни комисии за държавен изпит по урология.

Член на Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по военна медицина, Европейската асоциация по урология (EAU) и Българското урологично дружество.

Участва в редакционни съвети на медицински специализирани издания, автор и съавтор на над 185 публикации, съобщения и рационализации в наши и чужди списания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай